Megfáztál? Ez a 10 élelmiszer rengeteg C-vitamint tartalmaz, fogyassz belőlük minél többet!
2019. November 13.Az őszi-téli bacilusos időszak átvészeléséhez kétségkívül rengeteg vitaminra van szükségünk. Az egyik legfontosabb mind közül természetesen a C-vitamin, ha erős, ellenálló immunrendszert szeretnénk, érdemes odafigyelni arra, hogy minden nap elfogyasszuk az ajánlott mennyiséget. Szerencsére nem csupán tabletták formájában juthatunk hozzá, számos C-vitaminban gazdag zöldség- és gyümölcsféle közül válogathatunk a piacon. Mutatjuk!
Narancs és grépfrút
Nem véletlenül a legnépszerűbb citrusfélék, sokunk reggele nem is indulhat másként, mint egy nagy pohár narancs- vagy grépfrútlével. Facsarjuk frissen, fogyasszuk rostosan!
Brokkoli és kelbimbó
A brokkoli és a kelbimbó akkor a legfinomabb, ha nem főzzük túl. Pároljuk roppanósra, pirítsuk meg kevés olívaolajon, vagy ha úgy szimpatikusabb, sütőben is elkészíthetjük.
Karfiol
Szintén nem jó túlságosan hosszú ideig hőkezelni, de nem is szükséges! Késes aprítóban törjük morzsás állagúra a nyers, megtisztított karfiolt, majd kevés olívaolajon süssük át. Kész is a karfiolrizs, amit úgy variálunk, ízesítünk, fűszerezünk, ahogy csak szeretnénk.
Egzotikus gyümölcsök: mangó, kivi és ananász
Nevezhetjük így is, bár tény, hogy ezeket a gyümölcsöket már egyáltalán nem nehéz beszerezni. És valóságos vitaminbombák, töltsük fel velük a C-vitamin raktárakat! Például jöhet egy finom gyümölcssaláta?
Paprika
Sokan nem tudják, de a különböző fajtájú paprikák is tele vannak C-vitaminnal. Télen is érdemes minél többet fogyasztani belőlük.
Petrezselyem
Ne csak díszítésre, ízesítésre használjuk! Készítsünk belőle például tabbouleh-t, az ehhez szükséges több csokornyi petrezselyemmel rengeteg vitamint juttathatunk a szervezetünkbe.