Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Menyhárt Attila

Magyar mestercukrász a világ legjobbjai között

Menyhárt Attila a professzionális tejszínek és vajak gyártója, a DEBIC márka támogatásával képviselte Magyarországot a World Chocolate Masters párizsi döntőjében
2022. November 23.

Nem mindennapi eseménynek adott otthont november 14-én a Gerbeaud Kávéház: Menyhárt Attila, a World Chocolate Masters közép-európai elődöntőjének győztese, a minden évben Párizsban megrendezett világdöntő eddigi egyetlen magyar résztvevője tartott élménybeszámolóval egybekötött bemutatót a nagy számban megjelent szakmai közönségnek.

A francia Cacao Barry által megálmodott, idén hetedik alkalommal megrendezett World Chocolate Masters a lyoni Coupe du Monde de la Pâtisserie mellett a világ leghíresebb cukrászversenyének számít. A regionális selejtezők után a 18 döntős a háromnapos párizsi végső versenyen küzd meg az elsőségért a világ legnevesebb szakértőiből álló zsűri előtt. Menyhárt Attila a februárban Kölnben megrendezett regionális selejtezőben Ausztria és Németország mestercukrászait túlszárnyalva érdemelte ki a Közép-Európa legjobb cukrász-nagymestere címet, hogy azután Magyarországot és az egész régiót képviselhesse a párizsi világdöntőben.

A mostani bemutatót a Debic szervezte, amelynek 2021 óta márkanagykövete Menyhárt Attila. Az eseményen az elődöntő és a párizsi döntő tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, de beszélt jövőbeli célkitűzéseiről és személyes ambícióiról is. Mint elmondta, a World Chocolate Masters versenyen történő indulással a hazai cukrász szakma fejlődését igyekezett elősegíteni, célja pedig természetesen egy dobogós helyezés elérése volt. Végül az utóbbi célkitűzés nem teljesült, de hiányérzete így sincs: reményei szerint ez a siker is inspirálja a fiatal hazai tehetségeket. „A mestercukrászat nem csak egy munka, ehhez szenvedély is kell. Ezt a szenvedélyt szeretném átadni a szakma hazai képviselőinek” – fogalmazott Attila.

A sztárcukrász az értékelést követően betekintést engedett a verseny kulisszái mögé. A regionális fordulóban egy desszertet (french pâtisserie-t), egy száz százalékig növényi alapú snacket, egy bonbont és egy maximum öt kilogramm súlyú csokoládészobrot kellett egyedül elkészítenie 8,5 óra leforgása alatt. „Magabiztosságot adott, hogy már a versenyt megelőzően számos fórumon kipróbálhattam, milyen idegen környezetben alkotni. Erre kitűnő alkalmat adtak a Debic szakmai bemutatói és professzionális kurzusai” – fogalmazott Menyhárt Attila. Kitért arra is, hogy a versenyen minden eszközről és természetesen a csúcsminőségű, jól bevált alapanyagról is magának kellett gondoskodnia – az egyik biztos pillért a Debic professzionális tejszíne jelentette, amelyet a növényi snacken kívül minden desszerthez felhasznált.

Menyhárt Attila

A cukrászséf koncepciója részleteit is megosztotta a közönséggel. A közép-európai elődöntőn az alkotómunkát a kakaó ihlette, a megvalósult alkotásokban egyaránt visszaköszön ez a motívum, vagyis a kakaófa, a kakaóvirág és a kakaóbab. Ízekben pedig a hungarikumok felé nyitott, így a tihanyi levendulával, a szegedi fűszerpaprikával és az őrségi tökmaggal is megismerkedhetett a zsűri. A végeredmény magáért beszélt, amit nemcsak a zsűri, de a nézők is elismertek: az első helyezés mellett Attila a közönségdíjat is megnyerte csokiszobrával.

Az október 29. és 31. között megrendezett párizsi döntőn a választott témája a #locallove volt, vagyis a hazai kincsek (jelen esetben termények) bemutatását tűzte ki célul, amellett, hogy maga a megmérettetés is a jövő (#tomorrow) körül forgott. Az első felvonásában, a #SHARE kategóriában egy meglepetés desszertdobozt kellett készíteni, ráadásul 3D-nyomtatott csokoládéformában. „A Tokaji aszú adta az inspirációt: a nemes italt fügével és dióval párosítottam” – avatta be hallgatóságát Menyhárt Attila. A következő feladatban (#WOW) egy szabadon elképzelt, de a méret tekintetében pontosan meghatározott kirakatot kellett megépíteni, amihez több mint 120 kg csokoládét használt fel. A cukrászséf Budapest ikonikus pontjait megidéző alkotást mutatott be a zsűrinek. Ezt követően egy napi desszertet készített, a hortobágyi kamillát formában és ízben is felvillantó almás-tejberizses különlegességet, magyar rizsből – ezt a mostani bemutatón is prezentálta. Majd következett a #BONBON, amelyben a birsalmát borsikafűvel és hazai mandulával kombinálta, természetes vizeink, például a Balaton hullámaira utalva formailag. A magyar versenyző a megméretés utolsó napjára – amelyre sajnos nem jutott be – egy eclair-variációval készült: a feladat egy monodesszert elkészítése lett volna három különböző célcsoportra igazítva.

A bemutató és élménybeszámoló végén a mestercukrász bejelentette: négy év után búcsúzik a Four Seasons Hotel Gresham Palace curkászséf pozíciójától, és önálló útra lép, de erről többet később fog megosztani.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!