Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Lehet a kókuszgolyó sós? Mutatjuk az izgalmas receptet!

Az ízletes desszert gömböcskék nagyon jól variálhatóak.
2022. February 13.

Alapvetően édes, de egy picit sós is lehet egy desszert? Úgy hiányzik ez a felállás Valentin-napi csoki-dömping környékén, mint egy falat kenyér! Ha a sós karamella bejött, akkor a kókuszgolyó egy pikánsabb változatával is tehetnénk egy próbát.

A ladoo nevű, indiai csemege pont ilyen – akár vasárnapi ebéd után is felszolgálhatjuk, de meg lephetjük vele szeretteinket egy-egy jeles alkalomkor. Több változata is ismert a golyónak – mind méretben, mind színben eltérhetnek a fajták. A világos narancssárga főleg pirított, édesített csicseriborsó-liszttel készül, de ropogós diós és lágy, aszaltgyümölcs-pasztás verziók szintén közismertek.

India ezerszínű ország, az ünnepeik is ehhez méltóak: a ladoo alapja tájegységtől függően készülhet liszttel, ghí vajjal, diófélékkel és nádcukorral is. A golyók összetételének eredete a kismamákhoz kapcsolódik – a szülés előtti, illetve utáni tápanyag-pótlás volt az eredeti cél. Állítólag még a tini lányok hormonjait is jó irányba befolyásolta ez az édesség. Szezámmag, gyömbér, mandula, kesu, mazsola, sáfrány, édeskömény vagy egyenesen puffasztott rizs is alkothatja a változatokat. A búzadarás vagy zablisztes alapon, mézes-datolyás változatok a hízókúrán lévőknek ajánlottak leginkább. Gluténmentesek az amarántos gyúrást választhatják, haladók pedig a tüskés tavirózsa ehető magjából szerezhetnek be, hogy egzotikusabbá tegyék a falatkákat. Egyébként meg a téli szezonban a gyömbér és a szezámmag fogyasztása igencsak ajánlott.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PAHADAN? (@my_own_world_1995) által megosztott bejegyzés

A kókuszos opció ínycsiklandóan ragacsos: leginkább a brazil csokigolyóra emlékeztet, melynek alapját szintén tej sűrítésével főzik – addig, míg lágy tejkaramellává válik. Ez az édesség és szerkezet köszön vissza az ázsiai finomságnál is. Lehetőleg olyan edényt válasszunk, amelyben nem ragadnak le a hozzávalók: így maga a főzés és az azt követő takarítás is könnyebb lesz. Ha nincs ilyen serpenyőnk, akkor próbáljuk meg folyamatosan kavarni a masszát, nehogy lekapódjon.

Négy deci édes, sűrített tejre lesz szükség, 120 gramm édesítetlen kókuszreszelékre és három evőkanál sótlan vajra, két evőkanálnyi sóra – ízesíteni pedig fél evőkanál kardamom, illetve külsőleg apróra szelt, pirított pisztácia vagy pekándió réteg jöhet, díszíteni pedig cukorgyönggyel tudjuk. Tegyük bele a hozzávalókat a kardamommal együtt a fazékba, és közepes lángon kezdjük is el folyamatosan kevergetve hevíteni. Nagyjából 200 Celsiusfokon 8-10 percet követően fog krémesen bugyborékolni. Kaparjuk ki a masszát egy nagy tányérba, és hagyjuk egy fél órát hűlni, míg kézmeleg nem lesz. Vegyünk a kezünkbe egy evőkanálnyit a keverékből, és formázzunk belőle a két tenyerünkkel gombócot. A golyókat tegyük egymás mellé, majd hempergessük meg őket egy tálban, amiben plusz kókuszreszelék vagy a finomra aprított pisztácia, pekándió vagy cukorgyöngy van. Takaros kis papírkosárkákban kínáljuk a falatokat egyesével. Három napon belül együk meg a készletet, addig is szobahőmérsékleten, lezárt dobozban tartsuk.

Ebbe is belekóstolnál?

Ezért szeretjük annyira az indiai konyhát

Perzsa
Forrás: bonappetit.com / food.ndtv.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szépségtippek indiai nőktől, jöhetnek?

Szépségtippek indiai nőktől, jöhetnek?

Mesés és egyszerű trükkök a varázslatos távol-keletről.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!