Még tart a tél, most együnk orosz kocsonyát!
Megunhatatlan téli klasszikus a magyar kocsonya – főleg reneszánszát éli, mióta a paleo étrend nagyon megy. Ám ha kissé távolabbra tekintünk, akkor az áttetsző, rezgő aszpik több változatával is megbarátkozhatunk. A holodets vagy kholodets nem csak karácsonykor és újévkor kívánatos az ukrán, illetve az orosz asztalokon. A gusztusosan dermedt zselatinban levő falatok ráadásul eléggé változatosak is lehetnek. Míg nálunk disznó vagy marha adja a központi húst, addig itt a csirke és a hal is ugyanolyan eséllyel indul, vagy bármilyen más, zselatin-tartalmú állati fehérje. A főtt húsokból ugyanis kiválik ez az anyag, ami természetes zselét fog alkotni.
Hogy minél jobban sikerüljön az aszpikunk, nem árt többféle húst választani hozzá: az ökörfark például dúskál a zselatinban, melyet egy olcsóbb sovány marhahússal érdemes összeereszteni. Hat farokdarabhoz 230 gramm spitzfartő dukál, illetve adjunk mellé marha húsleveshez való összetevőket is. Egy nagy vöröshagyma, egy répa, három zellerszár és babérlevél, két fokhagyma-gerezd, egy köteg fűszerzöld, só, bors fogja ízesíteni. Az összetevőket forraljuk fel, majd a tetejéről húzzuk le a habot, aztán a legalacsonyabb hőfokon még három órán át főzzük. Épp, hogy csak bugyborékoljon, majd zárjuk el a gázt és hagyjuk kihűlni a főzetet.
Ez is érdekelhet: Majonézes csirkekocsonya recept
Vegyük ki a húsféléket az edényből, csontozzuk ki, majd a húsrészeket osszuk ki nem túl mély tányérokba vagy desszertes edénykékbe, melyekben megdermedhet a finomság. Szórjunk a húsra zúzott fokhagymát, és kicsit keverjük össze vele. Szedjük ki lyukacsos merőkanállal a fazékból a zöldségeket is. Kóstoljuk meg a levet, és ha kell, sózzunk is meg. Majd szűrőn keresztül adagoljuk a folyadékot a tányérokba, úgy, hogy összefüggően elborítsa a szilárd darabokat. Nyugodtan illesszünk be petrezselyem-ágacskákat az edény falához – jól fognak mutatni a kis hajtások az aszpik szerkezetében.
Fedjük le fóliával a tányérokat, majd éjjelre tegyük hűtőbe az összeset. Kínálni magából az edényből is tudjuk, de ha pár pillanatra meleg vízbe állítjuk, akkor kiboríthatjuk belőle külön tányérra is a finomságot. Az oroszoknál hideg előételként szokás feltálalni, egy nagyobb étkezést megelőzően. Vodka és egyéb étvágygerjesztők is a terítékre szoktak ilyenkor kerülni – úgy mint gomba- vagy paradicsom-savanyúság, savanyú káposzta, hagyományos krumplisaláta és tormakrém, illetve rozskenyér.
Erről se maradj le:
Perzsa
Forrás: russianfood-ie.com