Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így lesz a legfinomabb a krémleves

2019. január 29.

Amint beköszönt a hideg, kedvet kapunk a fűszeres, forró, selymes krémlevesekhez. A variációs lehetőségek száma végtelen, gyakorlatilag az összes zöldségből vagy azok párosításából varázsolhatunk isteni leveseket. Mutatjuk, hogyan lesz az egyszerű főtt zöldségből tartalmas és ízletes fogás, jöjjenek az alapok és a praktikák!

 

Minden alapja: a zöldség

Jó hír, hogy szinte a legtöbb zöldségből készíthetünk krémlevest, nem is beszélve a gyümölcsökről, illetve a zöldség-gyümölcs párosításokról. A szokásos eszközökön túl csak egy jó botmixerre lesz szükségünk, és már állhatunk is neki a levesünknek.

Ha főzzük a zöldségeket, célszerű párolni vagy annyi vízzel felönteni, amennyi ellepi, így finom, telt ízeket fogunk kapni. A brokkolit érdemes rózsáira szedni és leforrázni, majd ezután felhasználni a leveshez. Egyes zöldségek pedig sokkal ízletesebbek sütve, ilyen a sütőtök, az édesburgonya, a cékla és a kelbimbó. Ezeket süssük először puhára forró sütőben. Sózni elegendő akkor, amikor a levest készítjük, de egyéb fűszerekkel – például a sütőtököt curry fűszerkeverékkel – már sütés előtt megszórhatjuk. Ha egy zöldség-gyümölcs páros jól működik például salátában, nyugodtan készítsük el levesnek is. Ilyen a répa-alma, a cékla-narancs (a narancs levét felhasználva) vagy a sütőtök-birsalma párosítás.

Indítsunk vajjal, kókuszzsírral vagy olajjal, olívaolajjal, erre tegyük rá a zsiradékban oldódó fűszereket. Jöhetnek a zöldségek is, kevergetve, rázogatva pirítsuk jól át, majd ezután öntsük a lábasba a folyadékot. Víz helyett zöldségalaplevet (vagy ha passzol, csirkealaplevet) is adhatunk a leveshez, így sokkal ízesebb lesz a végeredmény.

A friss zöldfűszereket a főzés végén szórjuk csak a levesbe, hogy ne veszítsék el ízüket.

 

Mivel sűrítsünk?

Azt javasoljuk, hogy a sima lisztes sűrítést nyugodtan tegyük parkolópályára, és próbáljunk ki más lehetőségeket. A leturmixolt levest besűríthetjük egy kevés hideg vízzel kikevert keményítővel (ne feledkezzünk el a hőkiegyenlítésről se: miután simára kevertük a vízben a keményítőt, egy kevés lével is keverjük össze), de ha magasabb keményítőtartalmú zöldség – például krumpli – kerül a levesbe, önmagával is sűríthetünk. Mivel a krumpli semleges ízű, nyugodtan adhatjuk „csak” sűrítőként más zöldségekhez.

 

Legyen krémes!

Elsőre mindenkinek a jó öreg főzőtejszín jut eszébe, pedig könnyedebb levesekhez még jobb is a 30%-os cukrozatlan habtejszín. Ha ezt csorgatjuk a levesbe, még lágyabb és krémesebb állagot fogunk kapni. Gyümölcslevesekhez vagy ázsiai ízekhez adhatunk kókusztejet, valamint szinte bármit krémesíthetünk semlegesebb tejföllel, mascarponéval vagy tejszínes krémsajttal. Ha passzol az alapanyagokhoz és a fűszerekhez, a fanyarabb joghurt vagy görög joghurt szintén jó választás. Aki vegán – vagy egyszerűen csak kerüli a tejtermékeket –, az is bátran fogyaszthat krémleveseket, a növényi tejekkel és a növényi alapú főzőkrémekkel nem lehet mellélőni. Egy fontos: bármelyik lehetőséget is választjuk, a hőkiegyenlítés elengedhetetlen, hogy elkerüljük a kicsapódást.

 

Feltét mindenek felett

Bármilyen ízletes és fűszerekben gazdag a levesünk, feltét nélkül mégsem lesz az igazi. A krémes textúrát egészítsük ki valami roppanóssal, ilyen lehet a kruton, azaz a pirított kenyérkocka (ennek egyik oldalát nyugodtan dörzsöljük be fokhagymával) vagy az olvasztott sajtos, szintén megpirított bagettszelet. Ha ennék valami húst is, süssünk ropogósra baconcsíkot, fekete-erdei sonkát, baconkockákat vagy kolbászkarikákat. Ez utóbbit pirítás után zöldfűszerekkel morzsás állagúra is törhetjük, így máris kész a kolbászmorzsánk, amely remekül feldobja a legegyszerűbb burgonya- vagy brokkolilevest. Választhatunk tésztabetétet, például töltött raviolit, ha pedig expressz gyors levesre vágyunk, egyszerűen szórjuk meg a tetejét tetszőleges olajos magokkal. Hogy intenzívebb legyen az ízük, felhasználás előtt pirítsuk meg forró, zsiradékmentes serpenyőben.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sütőtök krémleves sült sütőtökből

Sütőtök krémleves sült sütőtökből

Kezdődik a sütőtökszezon, ezért épp itt az ideje, hogy bemelegítsünk egy finom krémlevessel. Ha több időtök van előkészíteni a levest, ajánlom, hogy sült sütőtökből készítsétek, sokkal zamatosabb, aromásabb lesz így az étel.
Sültfokhagyma-krémleves baconnel, sajtchipsszel

Sültfokhagyma-krémleves baconnel, sajtchipsszel

Újabb recept a krémlevesek rajongóinak

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.