Krémleves, snack, torta... Nem is gondolnád, mi mindenhez használhatsz sajtkrémet!
Ahogyan az időjárás enyhül és az első meleg napsugarak, kellemes szellők élettel töltik meg a napjainkat, úgy az étkezésünkben is előtérbe kerülnek a könnyed nyári fogások, melyek harmóniát kölcsönöznek és boldogsághormont szabadítanak fel testünkben. Ebben nem is lehetne más a társunk, mint a fenséges és ínycsiklandozó krémsajt, ami megkoronázza ételünket. Tudtad, hogy a szendvicseken kívül más fogások elkészítéséhez szintén felhasználhatod ezt a szuper alapanyagot?
Nem is gondolnánk, de egy nemzetközi gasztrotérkép bármely pontjára felkerülhetne, hiszen felhasználási nagyon sokoldalú: legyen szó a klasszikus New York-i sajttortáról, az olasz lasagnéról vagy a japán rizstekercsről, azaz a sushiról, a krémsajt mindenhez tökéletes hozzávaló.
De hogyan is lett a konyhák kedvenc alapanyaga a krémsajt?
Egyes francia források már 1651-ben említést tesznek a krémsajtról, majd 1754-ben Angliában debütált. Az igazi áttörést végül a 19. században az Egyesült Államokban, a Kraft Foods cég alkalmazottja, William Lawrence érte el, amikor francia Neufchatel sajtot próbált készíteni, de nem sikerült a dolog és végül egy lágy, kenhető ízorgánum lett a végeredmény. 1880-ban az új tejtermék megkapta a Philadelphia márkanevet – akkoriban ezt a várost tartották a minőségi élelmiszerek otthonának.
A Philadelphia több mint egy sajtos szendvicskrém
A Philadelphia krémsajt egyaránt alkalmas sós és édes ínyencségek elkészítéséhez. A krémsajttal könnyedén helyettesíthető a főzőtejszín, a tejföl, a vaj, a margarin vagy akár különböző lágy-félkemény sajtkészítmények is, hiszen tökéletesen kiemeli ételeink ízvilágát, megkoronázza a végeredményt.
A gluténérzékenyek szívét pedig megdobogtatja az a tény, hogy nem tartalmaz glutént, így bátran fogyaszthatják kedvük szerint. Nagyszerűen alkalmazható levesek, saláták, főételek, desszertek és italok elkészítéséhez egyaránt.
A kellemesen krémes, lágy ízű, fehér sajtból szinte mindenki megtalálja a számára leginkább tetszőt, hiszen natúr, alakbarát light, laktózmentes, snidlinges, zöldfűszeres és lazacos kivitelben is megtalálható az üzletek polcain. Say cheese!
+1 tipp, ha máris kipróbálnál valami újat:
Gyors nyári tortillatekercs
Hozzávalók 2 személyre:
-
2 tortillalap
-
1 marék friss zöld saláta (pl. friss spenót)
-
2 fürt paradicsom
-
½ doboz Philadelphia original sajtkrém
-
150 g joghurt
-
½ csokor metélőhagyma
-
1 ek citromlé
-
1 ek gyümölcsecet
-
őrölt koriandermag
-
só, cukor
Elkészítés:
Csöpögtessük le a lazacfiléket egy szűrőben, majd az összegyűjtött olívaolajat tegyük félre. Mossunk meg egy maroknyi zöld salátát (pl. friss spenótot) és egy fürt paradicsomot. A Philadelphia sajtkrémet keverjük el joghurttal, sóval és citromlével. Adjunk hozzá apróra vágott snidlinget és halmozzuk a tortillára. Végül vágjuk apróra a paradicsomot, fűszerezzük az olíva olajjal, gyümölcsecettel, cukorral, sóval és őrölt koriander maggal. Az előzetesen feldarabolt lazacfiléket a salátával és a paradicsomos öntettel halmozzuk fel a tortillára, ezután pedig tekerjük fel a tekercset. Jó étvágyat kívánunk!
További receptekért, ötletekért keresd fel a Philadelphia oldalát!