Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kezdődik a suli! De mit csomagoljunk az uzsonnás dobozba, ha otthonról viszi az ebédet a gyerek?

2019. September 4.

Sok szülőnek okoz fejtörést, hogy mi is kerüljön az uzsonnás dobozba az iskolai hónapokban. Legyen egészséges, tápláló és persze finom, hogy a gyerek meg is egye, és ne érintetlenül vigye haza a dobozt délután. Még nagyobb a dilemma, ha mindezen kritériumok mellé még ételérzékenység, a megszokottól eltérő étkezési mód vagy további kritériumok is társulnak. Cikksorozatunk első részében a gluténmentes iskolai táplálkozáshoz adtunk ötleteket, majd megnéztük, hogy milyen a jó laktózmentes uzsonnás doboz. Ezután azokra a gyerekekre fókuszálunk, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak. Befejező részünkben az otthonról vitt ebédhez – azaz főételhez, nem pedig a kisétkezésekhez – adunk ötleteket: mit csomagolhatunk ha van lehetőség melegíteni, és mit, ha nem áll rendelkezésre mikrósütő. 

 

Közös szabályok 

Válasszunk olyan ételeket, amelyek nem romlanak meg gyorsan, és járjunk utána a hűtés lehetőségeinek. Törekedjünk arra, hogy az egyes összetevők ne barnuljanak meg, ne áztassák el egymást és ne száradjanak ki. Az ilyen ételeket tartogassuk otthonra, a sulis házikoszt legyen tápláló, de emellett maradjon is gusztusos ebédidőre. 

Fontos, hogy a gyerek biztosan megegye, amit csomagoltunk, különben éhesen ül majd a padban, leesett vércukorszinttel tanul vagy indul edzésre. Az új ételekkel inkább otthon kísérletezzünk, aztán ha beváltak, mehetnek az uzsonnás dobozba. 

Praktikus választás a több rekeszes vagy emeletes doboz, így az egyes komponensek nem fognak idő előtt összekeveredni. A tészta és a paradicsomszósz például menjen külön rekeszbe, de ha pesztós pennét csomagolunk, azt egész nyugodtan összeforgathatjuk előre is. 

 

Mit csomagoljunk, ha megoldott a melegítés? 

Krémleves. Ha a gyerek szereti, miért ne vihetne a suliba is belőle? Persze legyen bombabiztos a csomagolás, a feltétet – például a pirított kenyérkockákat – pedig külön dobozba tegyük. 

Tészta szósszal. Bolognai, pesztó, paradicsomszósz vagy éppen egy jó kolbászos feltét? Bármelyik szuper, viszont gombát inkább ne tartalmazzanak a romlandóság miatt. A kifőtt tésztát érdemes kevés olajjal összeforgatni, hogy ne száradjon ki. 

Sült hús tetszőleges körettel. Inkább akkor válasszuk, ha van hűtőszekrény. A rántott húst sokan nem szeretik melegítve, a bunda nélküli sült húsok viszont finomak mikrózás után is. A sült burgonya szintén nem élmény állottan, majd felmelegítve, a rizs, a kuszkusz, a bulgur és a tört burgonya azonban tökéletes lesz. 

Főzelékek és raguk. A legtöbb főzelék egy kis mikrózás után olyan lesz, mint frissen főzve. A húsos vagy zöldséges szaftos raguknak pedig szintén nem árt a melegítés, marha- vagy csirkeragu, de akár vadas is mehet a dobozba. 

Töltött zöldségek. Padlizsán, cukkini, kaliforniai paprika rizzsel, hússal vagy gabonákkal, álgabonákkal töltve, sajttal összesütve remek választás lehet. 

 

Inkább hideg legyen az ebéd?

Tésztasaláta. Cikksorozatunk előző részeiben már többször említettük a remekül variálható tésztasalátákat. A tejfölös-majonézes dresszing megakadályozza, hogy kiszáradjon a tészta, sült, főtt és nyers zöldségek, sonka, kolbász vagy főtt hüvelyesek egyaránt kerülhetnek bele. Minden esetben rövidebb fajtájú tésztát válasszunk! 

Tortillatekercsek. Tortillába gyakorlatilag bármit tölthetünk, például sült csirkekockákat salátával vagy babos-húsos ragut, akár a burritóba. Hasonlóan megtölthetünk egy zsebes pitát is.

Polenta. A tejben vagy vízben sűrűre főzött kukoricadarát öntsük egy tepsibe vagy lapos hőálló tálba, és dermesszük ki. Ezután vágjuk tetszőleges szeletekre, és grillezzük meg a tetejüket. Salátával, fűszervajjal körítve vagy köretnek is szuper lesz. 

Fasírtok. A húsos és a zöldséges fasírtok finomak hidegen, emlékezzünk csak a retró fasírtos szendvicsre! Csomagoljunk melléjük mártogatóst vagy salátát. 

Quiche. A francia sós pite hidegen a legjobb! Az omlós tésztára a tejszínes-sajtos-tojásos töltelék mellett kerülhet kolbász, szalonna, főtt brokkoli vagy zöldbab is. 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!