Kezdődik a suli! De mit csomagoljunk az uzsonnás dobozba, ha otthonról viszi az ebédet a gyerek?
2019. September 4.Sok szülőnek okoz fejtörést, hogy mi is kerüljön az uzsonnás dobozba az iskolai hónapokban. Legyen egészséges, tápláló és persze finom, hogy a gyerek meg is egye, és ne érintetlenül vigye haza a dobozt délután. Még nagyobb a dilemma, ha mindezen kritériumok mellé még ételérzékenység, a megszokottól eltérő étkezési mód vagy további kritériumok is társulnak. Cikksorozatunk első részében a gluténmentes iskolai táplálkozáshoz adtunk ötleteket, majd megnéztük, hogy milyen a jó laktózmentes uzsonnás doboz. Ezután azokra a gyerekekre fókuszálunk, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak. Befejező részünkben az otthonról vitt ebédhez – azaz főételhez, nem pedig a kisétkezésekhez – adunk ötleteket: mit csomagolhatunk ha van lehetőség melegíteni, és mit, ha nem áll rendelkezésre mikrósütő.
Közös szabályok
Válasszunk olyan ételeket, amelyek nem romlanak meg gyorsan, és járjunk utána a hűtés lehetőségeinek. Törekedjünk arra, hogy az egyes összetevők ne barnuljanak meg, ne áztassák el egymást és ne száradjanak ki. Az ilyen ételeket tartogassuk otthonra, a sulis házikoszt legyen tápláló, de emellett maradjon is gusztusos ebédidőre.
Fontos, hogy a gyerek biztosan megegye, amit csomagoltunk, különben éhesen ül majd a padban, leesett vércukorszinttel tanul vagy indul edzésre. Az új ételekkel inkább otthon kísérletezzünk, aztán ha beváltak, mehetnek az uzsonnás dobozba.
Praktikus választás a több rekeszes vagy emeletes doboz, így az egyes komponensek nem fognak idő előtt összekeveredni. A tészta és a paradicsomszósz például menjen külön rekeszbe, de ha pesztós pennét csomagolunk, azt egész nyugodtan összeforgathatjuk előre is.
Mit csomagoljunk, ha megoldott a melegítés?
Krémleves. Ha a gyerek szereti, miért ne vihetne a suliba is belőle? Persze legyen bombabiztos a csomagolás, a feltétet – például a pirított kenyérkockákat – pedig külön dobozba tegyük.
Tészta szósszal. Bolognai, pesztó, paradicsomszósz vagy éppen egy jó kolbászos feltét? Bármelyik szuper, viszont gombát inkább ne tartalmazzanak a romlandóság miatt. A kifőtt tésztát érdemes kevés olajjal összeforgatni, hogy ne száradjon ki.
Sült hús tetszőleges körettel. Inkább akkor válasszuk, ha van hűtőszekrény. A rántott húst sokan nem szeretik melegítve, a bunda nélküli sült húsok viszont finomak mikrózás után is. A sült burgonya szintén nem élmény állottan, majd felmelegítve, a rizs, a kuszkusz, a bulgur és a tört burgonya azonban tökéletes lesz.
Főzelékek és raguk. A legtöbb főzelék egy kis mikrózás után olyan lesz, mint frissen főzve. A húsos vagy zöldséges szaftos raguknak pedig szintén nem árt a melegítés, marha- vagy csirkeragu, de akár vadas is mehet a dobozba.
Töltött zöldségek. Padlizsán, cukkini, kaliforniai paprika rizzsel, hússal vagy gabonákkal, álgabonákkal töltve, sajttal összesütve remek választás lehet.
Inkább hideg legyen az ebéd?
Tésztasaláta. Cikksorozatunk előző részeiben már többször említettük a remekül variálható tésztasalátákat. A tejfölös-majonézes dresszing megakadályozza, hogy kiszáradjon a tészta, sült, főtt és nyers zöldségek, sonka, kolbász vagy főtt hüvelyesek egyaránt kerülhetnek bele. Minden esetben rövidebb fajtájú tésztát válasszunk!
Tortillatekercsek. Tortillába gyakorlatilag bármit tölthetünk, például sült csirkekockákat salátával vagy babos-húsos ragut, akár a burritóba. Hasonlóan megtölthetünk egy zsebes pitát is.
Polenta. A tejben vagy vízben sűrűre főzött kukoricadarát öntsük egy tepsibe vagy lapos hőálló tálba, és dermesszük ki. Ezután vágjuk tetszőleges szeletekre, és grillezzük meg a tetejüket. Salátával, fűszervajjal körítve vagy köretnek is szuper lesz.
Fasírtok. A húsos és a zöldséges fasírtok finomak hidegen, emlékezzünk csak a retró fasírtos szendvicsre! Csomagoljunk melléjük mártogatóst vagy salátát.
Quiche. A francia sós pite hidegen a legjobb! Az omlós tésztára a tejszínes-sajtos-tojásos töltelék mellett kerülhet kolbász, szalonna, főtt brokkoli vagy zöldbab is.