Készüljünk az iskolára: házi müzliszeletek
2022. August 24.Amikor így augusztus 20-a körül megérkezik az első lehűlés, érezzük, hogy innentől az igazi nyár már nem tér vissza, és elkezdünk az iskolával, vagy legalábbis az őszre való felkészüléssel foglalkozni. Az iskolához nem elég a tankönyvekért elugrani és a tanszereket megvásárolni. A gyerekek zöme mindig éhes, megfelelő mennyiségű tízórait és uzsonnát kell bekészítenünk nekik. Vagy úgy elengedni őket a nagy rohanásban, hogy legalább egy müzliszeletet majszoljanak el az úton. Ezekre a helyzetekre szuper megoldás a házi müzliszelet, amit nem is olyan nagy kihívás elkészíteni. Plusz ráadásul nem tartalmaz adalékanyagot, sem tartósítószert, pont annyira lesz édes, amennyire engedjük, és azzal a gyümölccsel ízesíthetjük, ami a kedvencünk.
Mi legyen az alapja?
Általában zabpehely, puffasztott rizs, kukoricapehely, quinoa, köles vagy akár tönkölybúza. A zabpehely lehet apró vagy nagyobb szemű is. A quinoa, a köles és a búzaszem csak puffasztva használható hozzá. És ebből kiindulva egyébként más puffasztott gabonaféléket és álgabonaféléket is bátran kipróbálhatunk.
Tipp: Suliba is csomagolhatod: bazsalikomos kalács
Mivel dúsítsuk?
Itt jönnek képbe a különböző magvak és aszalványok. Magvak közül ami szem-szájnak ingere: dió, kesudió, mogyoró, napraforgómag, pisztácia, mandula, tökmag, lenmag vagy szezámmag. A nagyobb magvakat törjük össze, a lenmag és a szezámmag anélkül is fogyasztható méret. A határ talán a napraforgómag mérete.
Az aszalványok közül bármi jöhet. Nincs az a gyümölcs, ami aszalva nem állja meg a helyét egy müzliszeletben. Érdemes egyébként a nagyon édes aszalványokat (mint például a datolya) néha egy-egy fanyarabbal (például meggy) kiegészíteni. De annyi különböző verzió van, próbáljuk ki mindegyikkel. A kókuszreszeléket se feledjük, mint lehetséges alapanyag!
És ennél a pontnál kell megemlíteni a csokoládét! Tehetünk bele tört étcsokoládét is.
Mivel édesítsük?
Lehetőleg ne cukorral. Egy alapvetően édes összeállítást már nem nagyon kell tovább édesíteni, de azért kicsit lehet. Használjunk ilyenkor mézet, juharszirupot, agávészirupot, esetleg melaszt.
Mivel adjuk meg a nedvességét?
A ragasztóanyag a legtöbb esetben az édesítőnk és az aprított aszalvány, de ha ez nem elég, keverhetünk hozzá tört banánt, reszelt almát vagy más gyümölcsöt is. Ilyenkor azonban figyelni kell arra, hogy sokkal gyorsabban romlik a müzliszeletünk.
Mivel fűszerezhetjük?
Az eddig felsorolt alapanyagokkal már igen ízes lesz a szelet, de ha még ennél is többre vágyunk, fűszerezzük fahéjjal, kardamommal, őrölt szegfűszeggel, csipet sóval.
Hogyan készül?
A kiválasztott alapanyagokat tetszőleges arányban összekeverjük. Az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk úgy, hogy legalább 1,5 -2 cm magas legyen. Vannak már egyébként müzliszelethez használható szilikon formák is. 180 °C-os sütőben nagyjából 15-20 perc alatt sütjük készre. Sütőből kivéve meg kell nézni, hogy szeletelhető-e már. Ha igen, szeleteljük fel, és úgy hagyjuk kihűlni. Ha nem, akkor kihűlés után következzen ez a lépés. A tepsiből vagy a formából viszont szigorúan akkor vegyük csak ki, ha már kihűlt. Csokoládé imádók a végén még egy kis olvasztott csokoládéval is meglocsolhatják.
Kapcsolódik: