Készüljünk a grillszezonra! Kezdjük a grillsütőnk alapos kitakarításával, mutatjuk, hogy érdemes nekifogni!
2019. May 30.Nyakunkon a nyár, legalábbis a naptár szerint, a napsütéses, meleg hónapok pedig egyet jelentenek a grillszezonnal. Mielőtt feldobnánk a rácsokra az első bepácolt finomságokat és hamburger húspogácsákat, ideje alaposan kitakarítani a grillünket. Főleg, ha a szezon végén nem suvickoltuk ragyogóan tisztára… Cikkünk a gázzal működő grill kitisztítására ad javaslatokat, de azok is jó hasznát vehetik, akik faszenes grillen sütögetnek, ők egyszerűen hagyják ki a gázégőkre vonatkozó részeket.
Nem csak azért fontos tisztán tartani a grillünket, mert nem túl gusztusos és egészséges a zsíros, kormos eszközön készült ételt elfogyasztani, hanem azért is, mert a zsírlerakódások a legváratlanabb pillanatokban meggyulladhatnak. Emellett fura szagokat produkálhatnak sütés közben, sőt esetleg kellemetlen mellékízt is kölcsönözhetnek az elkészült ételeknek.
Mire lesz szükségünk?
– kesztyű (nem kötelező, de praktikus)
– grillkefe vagy valamilyen durva sörtéjű kefe
– takarításra befogott rongyok és papírtörlők
– fém spatula vagy gittelő kés
– szappan és víz
A tisztítás folyamata
1. Készítsük a grill mellé az összes szükséges eszközt, hogy könyékig koszosan már ne kelljen keresgélni.
2. Zárjuk el a gázt, sőt menjünk biztosra, és vegyük ki a palackot a grillből.
3. Távolítsuk el a grillrácsot, hogy alaposan meg tudjuk tisztítani.
4. Alaposan dörzsöljük le a grillrácsot a durva kefével.
5. Tisztítsunk meg mindent, ami a gázégőket fedi, legyen az fémsátor, kerámiatégla vagy lávakő.
6. Tisztítsuk meg a gázégők csöveit és nyílásait.
7. Keféljük és töröljük le a grill alját és tetejét. Ha fekete, hámló korommal találkozunk ezeken a helyeken, arra készítettük ki a gittelő kést vagy spatulát.
8. Szappanos vízzel tisztítsuk meg a zsírgyűjtő tálcát, vagy ha grillünk eldobható tálcás, egyszerűen cseréljük ki.
9. A leszedett zsírt, szennyeződéseket semmiképpen se öntsük a lefolyóba, ha nem szeretnénk a duguláselhárítókkal vesződni utána. Gyűjtsük inkább valamilyen nem visszaváltható üvegbe, hagyjuk benne megszilárdulni, majd egyben dobjuk ki.
10. Ha mindezzel végeztünk, szappanos vízzel töröljük le kívülről is a grillünket.
11. Szereljük újra össze, és már indulhatunk is a konyhába összeállítani a kedvenc pácunkat.
Általános karbantartási tippek
1. Minden egyes használat előtt ellenőrizzük le, hogy nincs-e tele a zsírgyűjtő tálca. Ha megtelik, könnyen lángra kap, ami bár látványos, de igen veszélyes is.
2. A grill előmelegítése után a rácsot dörzsöljük le kefével, az előző alkalommal odaégett ételmaradékok sokkal könnyebben lejönnek a forró rácsról.
3. Olajozzuk be a rácsokat, mielőtt étel kerül rá, így nem kell majd letapadásokkal – és újabb erős szennyeződésekkel – számolnunk.
4. A grillezés végén dörzsöljük le alaposan a rácsokat.
Forrás: the kitchn