Készíts te is otthon menő melegszendvicset!
2022. June 8.Jó dolog egy finom szendvics, de még jobb egy izgalmas melegszendvics. Pótolja kicsit a meleg étel hiányát, nem is akárhogy. Sokszor inkább erre vágyunk és nem egy komplett főétel-sorra. Gyermekkoromban azt gondoltam, hogy a melegszendvics magyar étel. Annyira jó, hogy az csak magyar lehet. Aztán az évek során felfedeztem, hogy a világ más táján is ráeszméltek eme étel kiválóságára.
Abban megegyezhetünk, hogy az alap általában pékáru, kenyér vagy kifliféle, zsemle, bagett vagy croissant. Nem mindegy azonban, hogyan töltjük és mivel sütjük. Melegszendvicset süthetünk kifejezetten melegszendvicssütőben, konyhai nagy sütőben, összenyomós szendvicssütőben, mint ahogy a gofrit szoktuk, serpenyőben, grillen, raclette-en. És hát valljuk be, vészhelyzetben a mikró is megteszi. Tölthetjük szinte bármivel, felvágottakkal, többféle sajttal, zöldségekkel vagy akár gyümölcsökkel is. Illetve különféle szendvicskrémekkel, amiknek csak a fantázia szab határt.
A világ egyik leghíresebb melegszendvicse a francia Croque monsieur/madame. Ami gyakorlatilag kenyér, vaj, sonka, sajt és tükörtojás összesütve. Van persze több változat is, az eredetinél fontos, hogy Gruyere sajtot használjunk, és belülre egy enyhén mustáros besamel mártást is kenjünk. Ezeket a szendvicseket serpenyőben, vajon sütjük, de grillen is érdemes kipróbálni.
A britek kedvence a Welsh rarebit. Nem meglepő módon sörrel és Worcestershire szósszal készül. Vajjal, liszttel és sörrel egy besamel jellegű alapot készítünk, ízesítjük kevés mustárral, borssal és Worcestershire szósszal. A sajtot a szószban felolvasztjuk. Ezzel a krémmel kenjük meg a kenyereket, majd grill alatt megpirítjuk.
Tipp: Miből és hogyan készítsünk változatos fasírtokat?
Tekintsünk túl a francia és angol változaton, vannak klasszikus ízkombinációk. Az olaszos ízvilágot paradicsommal, bazsalikommal, mozzarellával és egy kis prosciutto sonkával tudjuk legkönnyebben magunk elé varázsolni. Vagy egy pizzakrémmel. Legautentikusabb ciabattába tölteni ezeket. Van nekik még a tramezzini szendvicsük, ami több, akár 3-4 szelet puha kenyér közé sűríti a sok-sok sonka- és sajtszeletet, vagy a különböző krémeket. Ez a szendvics alapvetően hideg, de próbáljuk meg egyszer összesütni. Készíthetünk mexikói ízvilágút is, akár konkrétan egy mexikói chilis bab ragu alappal, amit jó sűrűre főzünk. Mexikóinál még szóba jöhet egy fajitas tépett csirkehúsos, jalapeño paprikás álom cheddar sajttal.
Személy szerint nagy kedvenceim az édes ízvilágot becsempésző szendvicsek. Ehhez a legkiválóbb a camembert sajt. Egy jóféle magos kiflibe vagy croissant-ba töltve áfonyadzsemmel vagy esetleg almával. Húsimádók egy kevés tépett húst vagy pirított bacont is tehetnek bele. Kiváló hozzá a rukkola saláta is. Arra figyeljünk, hogy a zöldsalátafélék összeesnek hevítés hatására, vagy csak kevés hő használata esetén tegyük a szendvicsbe, vagy pedig inkább a szendvics mellé adagoljuk.
Remek párosítás még a sajtkrém olívabogyóval és aszalt paradicsommal, vagy a tonhalkrém lila hagymával. Még akár tojáskrémmel is megkenhetjük szendvicsünket. Kivétel nélkül mindegyiknél aduász a tetején vagy közepén megolvadt sajt. Enélkül a szendvics nem szendvics!
Még több receptötlet: