Kenyérteszt: a kovászos vagy a fehér az egészségesebb?
Egy szendvics elkészítése igen egyszerű feladat, mégis nagy odafigyelést igényel: ki kell választanunk a húst, a sajtot, a zöldségeket, figyelnünk kell, hogy ne pirítsuk túl a kenyeret. És mindez legyen egészséges és finom. A The Atlanticban megjelent új tanulmány most egy gondunkat megoldja, a kenyérválasztást.
Hisszük vagy sem, egészségesség terén nem sokba különbözik a fehérkenyér a kovászostól. Utóbbi különleges textúráját és ízét a sütési folyamatban résztvevő baktériumoktól kapja. Évekig úgy gondolták, hogy alacsony a glikémiás indexe, így egy egészséges és finom szendvicsalapanyag.
Ez izraeli tudósokból álló csoport tanulmánya szerint ennek a megállapításnak nincs valóságalapja. Kutatásuk hatékonyan bizonyítja, nincs lényeges különbség a kenyerek között. „Egyik vizsgált paraméterben sem mutatkozott jelentős eltérés a két kenyér között” – mondta Eran Segal, az egyik kutató. Az eredmények rámutattak arra is, hogy a kenyérfogyasztás után tapasztalt megemelkedett vércukorszint egyénfüggő – többnyire az alanyok anyagcseréjétől és egészségi állapotától függ.
forrás: hellogiggles.com