Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kávészenvedély workshopon jártunk

Megtanultunk cuppingolni, elmondjuk, hogy mi az!
2017. May 10.

A Starbucks meghívott, hogy kóstoljam meg legújabb, közepes pörkölésű, Dél-Amerikából érkezett kávéjukat. Mint megtudtuk, a kávébabjaikat kéthavonta cserélik, most a 3 régiós különlegességet váltja a Perú, melynek több elkészítési módját láthattuk, sőt, kóstolhattuk is. (Ha mindegyik kávéból szeretnénk egy kicsit, érkezzünk nagy társasággal és kérjünk egy 8 személyes french presst.) Emellett süteménykínálatuk legfrissebb tagját, a fluffint, és a vaníliás cold brewt is megkóstolhattam.

Starbucks Peru

Még sosem jártunk cuppingoláson, így a kávémester megmutatta, hogyan zajlik a folyamat. Kis poharakba öntik a kávékat, kezünkkel letakarjuk a tetejét, majd alászagolunk háromszor. Ekkor érezzük igazán az illatát. Ezután szürcsöljük – mivel meleg –, elhelyezzük a szánkban. Minél tovább marad meg az íze, annál testesebb az ital.

A kávémestertől megtudtuk: a Starbucksnál mindenki zöldkötényes barristaként kezdi. A kávémester programban már feketeköpenyt öltenek, ők felelősek azért, hogy a kávékészítés a legmagasabb szinten folyjon. Versenyekre járnak, workshopokat tartanak – többek között olyat, amelyen most mi is voltunk.

De kik azok a cupperek?  Ez a legmagasabb minősítés, a világon csupán 120 ember végzi ezt a feladatot.  Minden napjukat cuppingolással kezdik, azaz saját nyelvükön megbeszélik egymással a szigorú kóstolás után, hogy mehet-e az a bizonyos kávé a 6 kávépörkölő üzembe. Minimum 10 éves szakmai tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki hivatalos cupperré váljon.

A kávékóstolás nagy előnye, hogy olyan eljárásokat is megismerünk, amelyeket a mindennapokban nem alkalmaznak a kávézóban. Egy embernek átlagosan 3 perce van, hogy megkapja a kávéját, így a 10-15 percet igénylő kávéfőzési módokra (pl. csepegtetés) akkor nem nagyon van idő. Bár kiemelték, hogy szeretnék a Starbucksot a harmadik hellyé tenni az emberek életében – az otthon és a munkahely/iskola  mellett. Örülnek, ha a fiatalok náluk ülnek le tanulni – ingyenes, jelszó nélküli wifi van, sok konnektor, sőt, kedvezmények is.

Starbucks-Vanilla_Sweet_Cream_Cold_Brew (3)

Nagyon látványos és érdekes volt a kávékóstolás, színekben, ízekben és illatokban is eltérnek a különböző eljárással készült italok. A mellé kínált süteményekkel, gyümölcsökkel pedig még kellemesebb ízvilágot kapunk. Nem is gondoltuk volna, hogy egy csésze kávéhoz így passzol a grépfrút. Búcsúzás előtt még megkínáltak bennünket a tavaly nyári cold brew idei, vaníliával feldobott változatával. 20 órán keresztül ázik az őrölt kávé hideg vízben, majd leszűrik és kész is. Mivel nem főzik, így nem karamellizálódik, savasabb, hűsítőbb italt kapunk.

 

Székely Éva írása

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!