Karácsonyi menük a világ minden tájáról
Ízutazásra hívunk benneteket, nézzünk körül más nemzetek karácsonyi asztalain! Vajon mit esznek Olaszországban, Mexikóban vagy Új-Zélandon? Válogatásunk 1. része következik.
Mexikó
Sok mexikói családban kerül a karácsonyi asztalra tamale, a kukoricalisztes tésztaételt hússal vagy zöldséggel töltik meg. Buli is kapcsolódik hozzá, ez a tamalada, amelyen mindenki elkészítheti a saját finomságát.
Egyesült Királyság
Egy tipikus brit karácsonyi vacsora rákból, húsos pitéből és sült pulykából áll. Az amerikaiakkal ellentétben – akik különböző zöldfűszerekkel vagy citrusfélékkel pakolják tele a pulyka hasát – a britek a kolbászra szavaznak, már ami a pulyka töltelékét illeti. A desszert pedig nem más, mint az egész világon ismert karácsonyi puding. Ami, mint tudjuk, igazából nem is olyan puding, mint amire mi gondolnánk elsőre.
Görögország
A görögöknél leggyakrabban báránysült kerül az asztalra. Az ország északi részén viszont más szokások érvényesek, a mi töltött káposztánkhoz hasonló, sertéshússal töltött, felcsavart káposztalevél az egyik legnépszerűbb étel. Ez a yiaprakia. Egy másik jellegzetes karácsonyi fogás a Christopsomo, amely hasonlít az angolok Hot Cross Bunjához: édes, mazsolás, magokkal dúsított, fűszerekkel (például kardamommal és szegfűszeggel) ízesített kenyér.
Franciaország
Naná, hogy a tengeri herkentyűk a legelterjedtebbek! Szívesen fogyasztanak garnélát, osztrigát és homárt, desszertnek pedig a híres fatörzs süteményt (bûche de Noël) sütik meg a leggyakrabban.
Németország
Kacsa, liba vagy nyúl a főfogás, köretnek pedig igencsak kedvelik a párolt lila káposztát és a burgonyagombócot. Kedvenc ünnepi desszertjük pedig az édes, kandírozott gyümölcsökkel és marcipánnal töltött stollen.
Lengyelország
A lengyel családoknál a szentesti vacsora a legfőbb étkezés az ünnepi időszakban. 12 fogásos vacsorát szolgálnak fel, a fogások száma karácsony 12 napját szimbolizálja. Olyan klasszikus ételek kerülnek az asztalra, mint a borscs, a gombaleves, a pirog és egy tradicionális mákkal készült sütemény.
Ausztria
A klasszikus osztrák karácsonyi menü fő fogása a sült ponty, bár hozzá kell tenni, hogy az utóbbi időben a pulyka is egyre kedveltebbé vált. Desszert fronton viszont nem tágítanak a megszokottól: a tortából csakis Sacher jöhet!
Új-Zéland
A karácsony gyakran szabadtéri programokat jelent bolygónk déli féltekéjén. Sok új-zélandi ember ünnepel kerti partival a decemberi nyárban. Az ételek változatosak, van, aki halat vagy rákot grillez, mások sonka vagy egzotikus húsok mellett döntenek.
Izland
Hangikjöt – így nevezik a klasszikus izlandi fogást, amely vékony szeletekre vágott húsféle krémes szósszal felszolgálva. Bárány- vagy lóhúsból készül, ezeket – számunkra kissé sajátos módon – szárított bárányürüléken füstölik meg.
Olaszország
A hét hal lakomája, azaz a Festa dei Sette Pesci az egyik leghíresebb olasz karácsonyi tradíció. A hét fogás főképp tengeri ételekből áll, például halból, polipból, kagylóból és sült angolnából. Az utolsó fogás pedig a klasszikus panettone.
Forrás: Reader’s Digest