Datolya nélkül nincs karácsony
2019. December 20.A datolyapálmát a gyümölcs magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt az élet fájának nevezik az arab világban. Nálunk inkább snack, illetve az alternatív alapanyagokat használók szokták felhasználni különböző receptekhez. A karácsonyi készülődés azonban jó alkalmat teremt arra, hogy közelebbről is megismerjük és megszeressük ezt az egzotikus finomságot.
Nem is hinnénk, milyen sokféle ünnepi étel készülhet datolyával, ráadásul Afrikában és a Közel-Keleten javában tart a szüreti időszak, ezért a hazai szupermarketekben és a jobb piacokon könnyen hozzájuthatunk a borostyánbarna színű ínyencséghez. Ám mielőtt főzni kezdünk vele, nézzük meg, mit érdemes tudni erről a szuperételről!
A datolya a világon az egyik leghosszabb ideje termesztett gyümölcs. Több mint 2000 fajtája létezik, ebből a legnagyobb termelő országok egyikében, Tunéziában közel 200 honos. A datolya magas ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de sok kalciumot és magnéziumot is magunkhoz vehetünk a mézédes gyümölccsel, sőt B-vitaminban, foszforban, rézben, kálium, cinkben és vasban is gazdag.
Egy datolyapálma 100 évig él, és minden részét felhasználják. Amikor már nem terem, levágják a koronáját, a törzsből kifolyó levet felfogják és megisszák, a pálmalevelekből pedig homokfogó kerítéseket építenek. Ha valaki Tunéziában autózik a Szahara felé, biztosan találkozik az út mentén a tájnak eme jellegzetes elemeivel. Természetesen a törzs sem vész kárba, ebből általában fatárgyakat készítenek.
A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, itt akár több hónapig is eláll. Ezért aztán nyugodtan betárazhatunk belőle a karácsonyi ünnepek utánra és az új esztendő első napjaira is: magas rosttartalma jó hatással van az emésztésre, illetve a másnaposságra szintén hatékony gyógyír. A konyhában sokféleképpen hasznosíthatjuk: gluténérzékenyek kiválthatják vele a lisztet, jó állagú süteményalapot készíthetnek a datolya húsából, valamint kiválóan alkalmazható cukorhelyettesítőként édességekhez.
Tunéziában, ahol nemzeti szimbólumnak számít a datolya és a pálmája is, szinte minden étkezésnél megtaláljuk: húsok mellett a kuszkuszba keverve vagy bonbonként marcipánnal, mandulával, dióval töltve. De a magyar konyha fogásait is feldobhatjuk egy kis egzotikus ízzel! A szezonalitása miatt keresve sem találnánk jobb időpontot arra, hogy kipróbáljuk, milyen izgalmasak lesznek a megszokott karácsonyi fogásaink némi datolya hozzáadásával. A késes aprítóban pürésre darabolt gyümölcs lekvárral kikeverve mehet a hókifli belsejébe, mazsola helyett pedig ezúttal tegyünk mogyorónyira vágott datolyadarabokat a házilag sütött kalácsunk tésztájába. Hozzáadhatjuk a párolódó kacsacombokhoz, a halak mellé köretként tálalt rizshez vagy a borleveshez. Ha nem akarunk egyből sütni-főzni a datolyával, akkor készítsünk belőle desszertet: mártsuk olvasztott étcsokoládéba, kínáljuk bonbonként vagy szaloncukorként. Szépen becsomagolva a karácsonyfára is mehet belőle.