Julia Child ennek az ételnek a hatására szeretett bele a sütés-főzésbe
2022. June 12.Julia Child első, 1963-as televíziós szereplését követően elképesztően híres és szeretett médiaszemélyiséggé vált. Egyik legnagyobb érdeme, hogy egész Amerikát megismertette a francia konyha ételeivel és fortélyaival. A kifinomult francia fogások – amelyeknek sikerét köszönheti – saját állítása szerint nagyon messze állnak pasadenai otthonának kosztjától, édesanyja főztje ugyanis nagyjából a sült hús és zöldségek, borsó- és burgonyapüré szintjén „rekedt meg”. Későbbi lelkesedése a franciák iránt azért is érdekes, mert nem tervezett Franciaországba utazni, eleinte New Yorkban képzelte el a jövőjét íróként.
Tipp: 9 érdekes és meglepő tény Julia Childról
Ezeket a terveket aztán felülírta a történelem. A II. világháború alatt Srí Lankán találkozott Paullal, későbbi férjével. Pault aztán 1948-ban Párizsba szólította a munkája, ekkor Child már a 30-as évei vége felé járt. Az első igazi francia ételélményük viszont nem Párizsban, hanem még Normandiában érte őket a La Couronne étteremben, ami a mai napig azt állítja magáról a weboldalán, hogy Franciaország legrégebbi étterme. 600 éves története során evett ott állítólag Pierre Corneille, a híres drámaíró és Jeanne d’Arc is. Tehát nem egy egyszerű sarki éttermecskéről beszélünk, és így nem csoda, hogy mekkora hatással volt az ott felszolgált étel Julia Childra. A fogás maga egy úgynevezett Sole meunière volt, egy klasszikus francia halétel. A naphalat sóval és borssal ízesítik mielőtt lisztbe mártanák, majd forró serpenyőben megsütik. Barnított vajas szósszal szolgálják fel, ez teszi fel az i-re a pontot. Julia későbbi elmondása szerint ebben az ételben találta meg azt az ízvilágot, amely után egész életében áhítozott.
Kapcsolódik:
Julia Child öröksége – az ikonikus séf francia ételeit legalább egyszer ki kell próbálni
Forrás: mashed