Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Juhász Tamás

„Jobban esik az étel, ha szépen van tálalva” – ismerd meg Manta-Szabó Zsuzsanna csodás kerámiáit!

2019. April 10.

Hangulatos keramikus műhelyében fogadott bennünket Manta-Szabó Zsuzsi, a helység hosszabbik fala végig polcos, a polcok pedig csak úgy roskadoznak a legfrissebben kiégetett kerámiák súlya alatt. Mindegyik más egy picit, egyedi, megismételhetetlen, de a belőlük áradó harmónia nem hagy kétséget afelől, hogy valamennyi tányér, tálka, pohár vagy éppen váza ugyanazon művész keze munkája.

 

Azt mesélted, hogy irodai munka mellett kerestél kreatív kikapcsolódást, így találtad magad nem sokkal később egy esti keramikus tanfolyamon. De miért pont a kerámiára esett a választásod?

Gyerekkori vonzalom van mögötte. Kilenc éves koromban a szüleim barátja, Laborcz Monika szobrászművész felkért modellnek, hogy szobrot készíthessen az arcomról, így bejárásom nyílt egy igazi kerámia műhelybe. Itt találkoztam először az agyaggal, a koronggal, a kézi eszközökkel, a „modellkedés” minden percét élveztem. Még agyagot is vihettem haza.

 

Az iroda már a múlté, a kerámia pedig főszerepet kapott az életedben. Mikor alapítottad meg a Pastel Ceramics márkát, mesélsz az eddigi fő mérföldkövekről?

A Pastel Ceramics története 2017 elején indult, ekkor lett meg a saját kemencém, és ekkor kezdtem el a kísérletezgetni a különböző agyagokkal, mázakkal. Nagy elismerés volt számomra, hogy már az első évben szakácskönyvben szerepeltek a kerámiák, illetve a WAMP kiállítói közé szintén bekerültem. Azóta budapesti üzletekben is árulják a tárgyaimat, és szeretném a viszonteladók listáját bővíteni.

 

Hogyan épül fel a termékpalettád, milyen tárgyakat készítesz? Milyen technikákkal dolgozol?

Főként étkezési kerámiákat készítek: tálakat, tányérokat, de az otthoni felújítás kapcsán elkezdtem bútorgombokkal, lámpabúrákkal és csempékkel is kísérletezni. Korongozással és kézi technikákkal egyaránt dolgozom, mindkettőnek megvan a maga szépsége. Amíg a korongozott tárgyak szabályosak, addig a kézi technikákkal készültek szabálytalanabbak, így remekül kiegészítik egymást.

 

Nagyon finom és letisztult a stílusod. Szürkék, türkizek, visszatérő csipke motívumok, magyar népi jegyek… Talán ezek a legjellemzőbb elemei a kerámiádnak. De inkább rád bízom a bemutatásukat.

Szeretem a minimál stílust, a matt színeket, a sötét-világos kontrasztokat. Mostanában sötét agyaggal szeretek dolgozni, ezen a mázak különösen hatnak, sokszor kiszámíthatatlan a végeredmény. A csipke motívum kísérlet volt tulajdonképpen, de ezek lettek a legnépszerűbb tárgyaim, ezért ezeket folyamatosan készítem. Időnként népi motívumokat is szeretek belevinni a tárgyakba, de ezeket letisztultabb, egyszerűbb formában használom.

 

Perfectly imperfect – az ételfotózásban nem olyan régen terjedt el ez a trend, annyit jelent, hogy „tökéletesen tökéletlen”. Azaz egyedi, mint a kerámiáid. Nincs két egyforma darab, apróbb egyenetlenségek, szabálytalanságok teszik izgalmassá a tárgyakat. Tudatosan törekszel ilyen kerámiák készítésére?

Eleinte nagyon zavart, hogy minden darab más és más, kezdőként a tökéletesen egyformára törekedtem. Idővel rájöttem, hogy ez nem fog menni, mivel a kerámiában nagy fokú a kiszámíthatatlanság. Száradásnál és égetésnél is elrepedhet, eldeformálódhat a tárgy, és a máz is szokott meglepetéseket okozni. Még tanulom elfogadni ezt a fajta „tökéletlenséget”. Annak, aki lejjebb szeretne adni a maximalizmusából, kifejezetten ajánlom a kerámiát .

 

Mi inspirál?

A skandináv stílus nagyon inspirál, szeretem a letisztult formavilágát és az egyszerűségét. Antik tárgyak is inspirálóan hatnak rám, például festett vagy faragott bútorok, porcelán étkészletek. Ezeket újragondolom, és beleviszem a formákat, motívumokat a tárgyaimba a saját elképzelésem szerint.

 

Kiknek ajánlod a kerámiákat? Hol lehet találkozni veled és a tárgyakkal?

Azoknak ajánlom a tárgyaimat, akiknek fontos az ételek tálalása. Akik szeretnek étkezés közben szemlélődni, kicsit lelassulni, értékelni az étel és a tányér összhangját. Hiszek benne, hogy jobban esik az étel, ha szépen van tálalva.

A WAMP design vásáron lehet velem találkozni, a tárgyaimat pedig a honlapomon szereplő üzletekben lehet személyesen megnézni, megvásárolni.

 

Nem olyan régen belefogtál valami egészen újba: workshopokat kezdtél el szervezni. Aki elmegy a műhelyedbe agyagozni, mire számíthat? Szükséges előképzettség?

A workshopokra bárki eljöhet, semmilyen előképzettség nem kell hozzá. Az is nyugodtan belevághat, aki nem érzi magát sem ügyesnek, sem kreatívnak, mert a foglalkozást úgy építettem fel, hogy mindenkinek sikerélményt adjon. Agyaglapokból készítünk étkészleteket, többféle színből és díszítési technikából lehet választani, a népszerű türkizt és a csipkés mintákat is el lehet készíteni. Aki eljön hozzám workshopra, tökéletes kikapcsolódásra számíthat. Az a tapasztalatom, hogy a résztvevők annyira belemélyednek a munkába, hogy teljesen elveszítik az időérzéküket, abban a négy órában számukra csak az alkotás létezik.

Az alkotó tevékenység bizonyítottan oldja a stresszt, és erre a mai világban nagy szükség van. Úgy látom, hogy egyre többen keresnek kétkezi hobbit kikapcsolódásként. Ezek a kreatív elfoglaltságok növelik az önbizalmat, sikerélményt adnak. Az a tapasztalatom, hogy egyre többen választják az egyedi tárgyakat, és sokan akár saját maguknak is elkészítik, amit szeretnének.

 

Biztosan van pár szuper terved a jövőre nézve. Esetleg van olyan, amit szívesen megosztanál velünk?

Igen, szerencsére sok tervem van. Újabb tematikus workshopokat szeretnék elindítani, illetve céges csapatépítőket szervezni – akár angolul, multi cégeknek.

Egy másik célom a jövőre nézve lakberendezési tárgyak forgalomba hozatala. Éppen egy mosdótál kifejlesztésén dolgozom, nagyon izgalmas folyamat, és sokkal összetettebb, mint amire eleinte gondoltam.

 

A cikkben külön nem jelölt fotókat Csigó Zita készítette.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!