Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Budapesten rendezik március 26-án a Michelin díjátadó gáláját.

Jelentős gasztroeseménynek ad otthont Budapest

Budapesten rendezik március 26-án a Michelin díjátadó gáláját.
2018. January 16.

A Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját – közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn. Elmondta, hogy a különleges eseményen részt vesznek Európa Michelin-csillagos séfjei is, ők köszöntik a Michelin-család új tagjait, akik azon vendéglátóegységeket képviselik, melyek 2018-ban újonnan nyerik el a csillagot.

A rendezvény Magyarország számára páratlan lehetőség arra, hogy megerősítse pozícióját a világ kulináris térképén és azt is megmutassa, hogy Budapest és Magyarország készen áll arra, hogy bármilyen, világszinten is fontos nemzetközi esemény házigazdája legyen – hangsúlyozta Guller Zoltán.

Tavaly március 7-én derült ki, hogy a Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown, és az Onyx megőrizhette a Michelin-csillagját, de az ismételt séfváltáson átesett Tanti már nem kapta meg az elismerést. Bib Gourmand kategóriában a Petrus, a Fricska, és a LaciKonyha szerepelt. A régióban Prágában három, Varsóban két étterem kapta meg az egy csillagot.

A costes volt az első

A könyvbe hazánkból először a Costes került be csillaggal 2010-ben, melyet a régióból egyedül csak a prágai Four Seasons szálloda Allegro nevű étterme előzött meg. Rá egy évre a Vörösmarty téri Onyx Étterem érdemelte ki az egy csillagos elismerést. Majd 2014-től a Borkonyha után minden évben bővült a csillagosok száma eggyel: 2015-ben a Tantival, 2016-ban a Costes Downtownnal.

A Michelin vörös útikalauzát több mint száz éve adta ki először. Az információs brosúra a harmincas évektől használ csillagokat az éttermek minősítésére. A Michelin-csillagok odaítélésekor a legfőbb szempont a konyha, amelyhez kapcsolódik a szerviz, a borválaszték és a higiénia is.

Szigorú szakmai és erkölcsi szempontok

Ezek szerint az egy csillag igen jó éttermet jelöl, amely a maga kategóriájában különleges figyelmet érdemel. A két csillag kimagaslóan jó éttermet, válogatott borokkal, amiért érdemes hosszabb kitérőt is tenni. A három csillag már a világ legjobb éttermeinek kitüntetése, amelyek konyhája minden szempontból kifogástalan, borválasztéka pedig igényes, és a hely külön utazást is megér.

A csillagokról főállású tesztelők értékelése alapján születik döntés, akik általában képzett szakácsok, néha autodidakták. Inkognitóban, rotációs rendszerben járnak, szigorú szakmai és erkölcsi szempontokat kell szerződésben vállalniuk, és legendásan megvesztegethetetlenek.

A Michelin-csillag ma világszerte az éttermek fő mércéjévé vált. A nagy séfek is minden évben aggodalommal vagy reménykedve figyelik a legfrissebb kalauzt, hogy nem vesztettek-e vagy esetleg nyertek-e egy csillagot.

forrás: Chefpincer

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!