Ittál már kókuszvizet? Mutatjuk a jótékony élettani hatásait
2020. September 20.A kókuszvíz az utóbbi években lett igazán ismert és közkedvelt, bár már évszázadok óta fogyasztják. Tele van elektrolitekkel, ezért egyfajta természetes sportitalnak is nevezhetjük. Valójában csak a fiatal kókuszdióban található meg, és abban különbözik a kókusztejtől, hogy utóbbi tartalmazza a kókuszhúst. Amíg a kókusztej opálos színű, a kókuszvíz teljesen átlátszó.
Miért egészséges?
A kókuszvíz gazdag olyan elektrolitekben, mint a kálium, a nátrium és a magnézium, ezért különösen hatásos testmozgás után elfogyasztani. Segít megelőzni a kiszáradást, illetve pótolni az izzadással elvesztett ásványi anyagokat. Érdekesség, hogy bár a banán „híres” magas káliumtartalmáról, két deci kókuszvíz mégis több káliumot tartalmaz, mint egy közepes banán. A kálium fontos szerepet játszik vérnyomásunk megfelelő szinten tartásában. Magnéziumban is gazdag, így hozzájárul a szorulás megakadályozásához, biztosítva a jobb emésztést. Nem utolsó sorban pedig jó alternatív üdítőital. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható kókuszvíz nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ám ezt azért biztosabb vásárlás előtt ellenőrizni a csomagoláson.
És mik a hátrányai?
Akár napi rendszerességgel is nyugodtan fogyasztható, de jó tudni, hogy bizonyos esetekben problémákat okozhat. Magas káliumtartalma miatt nem ajánlott vesebetegségben szenvedőknek, mivel a vese felelős a kálium feldolgozásáért.
Forrás: Good Housekeeping