Íme az az 5 magyar comfort food, amelyre érdemes lenne a világ
2017. February 22.Sok olyan étel van, ami ma már Magyarországon is természetes, pedig közel sem magyar: a hamburger, a hot dog, az édes-savanyú csirke, a tavaszi tekercs, meg a cordon bleu, és a lista itt persze nem ér véget. Beszivárogtak, és itt maradtak, nem utolsó sorban azért, mert finomak. De mi van velünk, mi van a magyar ételekkel, amelyek csak Magyarországon világhírűek? Olyat mondok, méghozzá rögtön ötöt (bár ennél sokkal többet is tudnék), hogy megemlegetitek, legalábbis remélem, és terjesztitek a hírét külföldön is!
Tejbegríz
Teljességgel érthetetlen, hogy ez a remekbe szabott étel miért nem tört eddig világhírre. Nagyon egyszerű, olcsó étel, és – bár hozzá hasonlókat találunk a világpalettán, ugyanilyet egyáltalán nem. Tejben főtt, édes, és kakaóval, vagy csilli-villibb változatban fahéjas cukorral felnőttek, gyerekek kedvence egyaránt.
Paprikás krumpli
A paprikás csirke elég ismert étel, de legalábbis már híre ment, így ezzel nem kell megismertetnünk a világot. Na de a paprikás krumpli! Teljes ismeretlenség és misztikum veszi körül, pedig mi tudjuk, hogy ez is egy mennyire egyszerű, de annál finomabb étel. Van, aki virslivel, van aki kolbásszal készíti, de ami nem hiányozhat belőle az a jóféle fűszerpaprika, és persze a burgonya.
Lángos
Tudom, hogy nektek nem kell bemutatni, de egy kis leírás a külföldi ismerősöknek talán nem árt: olajban sült kenyér. Ennyi, ezzel szerintem mindenkit le lehet venni a lábáról. Fokhagymásan, sajttal, tejföllel, káposztásan… gyerekek, terjesszétek, a lángos tényleg érdemes a világméretű elismerésre.
Túró Rudi
Tudom, az eredeti orosz volt, elnézést, szovjet, ettem is, és jelentem, az korántsem olyan finom, mint a magyar változat. Bár a túró önmagában nem egy nagyon elterjedt tejtermék Kelet-Európán kívül, eddig bármilyen külföldi ismerősöm kóstolta, teljesen beleesett, és tonnaszámra hordta haza. Mondjuk megértem…
Uborka saláta
Lehet, hogy nem tűnik nagy dolognak, de tulajdonképpen az uborkasaláta egy zseniálisan különleges étel. Az ecet, egy kevés cukor, só, némi újhagyma, esetleg fokhagyma kombinációja olyan magasságokba emeli a közönséges uborkát, hogy nem győzöm ajnározni. Nemrég egy Seattle-ben élő rokonunk Skype beszélgetést egyeztetett velünk csak azért, hogy megmutassuk, hogyan készül. És így indul a világhír felé…
(És itt, az írás végén megemlékezem a maradékról: a “koviubi”, a töltött káposzta, a töltött paprika, a főzelékek, a magyar rétesek, a mákos guba, a kürtös kalács, a rigó jancsi, a dobos torta – ezt legalább néhány országban ismerik – a túró gombóc, a lecsó, a pogácsa…. Elképesztő hosszú a finomság lista. Terjesszétek, van mit!)