Íme 5 olyan alapanyag, amelyből tökéletes maradékmentő fogás készíthető
Szinte szó szerint megszakad a szívem, ha arra kerül a sor, hogy megmaradt ételt dobjak ki. Ezért aztán nem is nagyon szoktam, mert kialakult szokásaim vannak a már épp tönkremenőben lévő, kiszáradó, a megrohadás lejtőjén lassacskán elinduló alapanyagok és ételek újra- vagy további felhasználására. Most megosztok veletek 5 olyan alapanyagot, amelyekből tökéletes ételeket tudtok elkészíteni.
Kenyér
A zsemlemorzsa szinte alapvetés. Reszeld le, vagy ha épp van kitöltendő dühöd, és a kenyér is teljesen száraz, akkor egy zárható zacskóba téve alaposan elkalapálhatod egy sodrófával. Ha viszont már tonnaszámra áll a zsemlemorzsa, akkor kísérletezz inkább a kenyérpudinggal. Tojás, tejszín, cukor, és persze kenyér, és meg is vagy, már csak sütnöd kell.
Banán
Sok mindenre jó a puha, akár megbarnult banán. Süteményekben édesítésre – és textúrára – tökéletes, pl a banánkenyér szinte kiabál a túlérett banánokért. Vagy megsütve! Olajban sütve minden finom, a szeletelt, nagyon puha banán is: kívül ropog a palacsintatésztában, belül pedig selymesen krémes, ahogy kell.
Tej
Na ez már cselesebb. Ha már közel a lejárati idő, és még mindig ott áll a liternyi tej, akkor érdemes kivenni a hűtőből és altatni, vagyis aludttejet készíteni belőle. Ebből aztán melegítéssel túrót is készíthetünk. A másik verzió az a sokszor dobozos formában kapható cottage cheese készítése, ami hasonlít ugyan a magyar túróhoz, de mégsem az, hanem inkább egy tejszínnel kevert sajtféle. Ehhez a tejet langyosra kell melegíteni, majd hozzáadni literenként ½ dl ecetet vagy citromlevet, majd ha már túrósodik, gézen és szűrőn keresztül át kell szűrni és mosni. Tálaláskor sóval és tejszínnel kell összekeverni, és kész is.
Szottyos bogyós gyümölcsök
Lassan eljön az az idő, amikor tele leszünk eperrel, aztán málnával, később szederrel. Sokszor ránkrohadNA, ha hagynám. De ezt a joghurtos sütit szoktam telepöttyözni a bogyókkal, így, ahogy van, citromosan. Csak dobáld bele, amid van, de készülj fel rá, hogy lehet, hogy nagyobb sütőforma kell. Isssteni!
Burgonya
Olvastam valahol, hogy almát kell tenni a krumpli közé, hogy ne csírázzon, csak sosem jut eszembe, és megint ott zöldellnek nekem ezek az idegesítő kis csírák. Innen már nincs visszaút, ha a krumpli ráncos és puha, mert ez azt jelenti, hogy a benne lévő keményítő cukorrá alakult. De ha még kemény, akkor a csírák eltávolítása után lereszelem, hideg vízbe áztatom, kicsavarom, és tócsniba vele. Ez lehet a lisztes verzió, vagy az egészségesebb, amit sajttal és kevés olívaolajjal keverek össze, és muffin formában, sütőben sütök.