Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Íme 10 izgalmas köret, ha már unod a megszokott rizst és burgonyát

2019. September 26.

Szó se róla, a pergős rizs és a krumpli ezer változata is nagyon finom, de néha jó egy kicsit újítani a konyhában, és az ismerős ízeket valami szokatlanabbra cserélni. Így hát arra biztatunk titeket, hogy a szép szelet sült húsotok mellé ezúttal ne burgonyapürét készítsetek…hanem az alábbi köretek valamelyikét. 

 

1. Ez nem olyan burgonya! 

Hanem édesburgonya! Készíthetjük egyben megsütve vagy cikkekre vágva, viszont mi most mást ajánlunk. A megpucolt burgonyát vágjuk minél vékonyabb csíkokra, majd serpenyőben, kevés olajon süssük ropogósra. Dobjunk melléjük pár zsályalevelet is, a sütés végén pedig finoman sózzuk meg. 

 

2. Karfiolrizs 

Ezt a receptet minden hitetlenkedőnek ki kell egyszer próbálnia! A karfiolt tisztítsuk meg, szedjük kis rózsákra, majd részletekben tegyük késes aprítóba. Törjük morzsás állagúra, de vigyázzunk, hogy ne legyen pépes! Végül kevés olajon pirítsuk meg, ízesítsük kedvünk szerint fűszerekkel vagy fokhagymával, de akár zöldségekkel is felturbózhatjuk. 

 

3. Alternatív krumplifánk 

A főszereplő ismét az édesburgonya lesz! A sült édesburgonyát pürésítsük le, dolgozzuk össze tojássárgájával, sóval, borssal, más tetszőleges fűszerrel és annyi liszttel, hogy összeálljon a massza. Formázzunk belőle gombócokat vagy laposabb fasírtokat, és olajban süssük ropogósra. Liszt helyett keményítőt vagy zabpehelylisztet is használhatunk. 

 

4. Dizájnos nokedli 

Ami ráadásul nagyon-nagyon finom is! A hagyományos nokedlitésztához keverjünk egy marék finomra aprított bazsalikomlevelet, majd főzzük ki a szokásos módon. 

 

5. Ha nincs idő főzni…

Akkor csak kapjuk elő a kuszkuszt! Szórjuk hőálló tálba, öntsük fel kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vízzel, és fedjük le. Hagyjuk 10 percet állni, ezután villával lazítsuk fel, és ízesítsük kedvünk szerint. 

 

6. Olcsó és finom: grillezett polenta 

Vagy puliszka, ahogy csak szeretnénk. Készítsünk kukoricadarából és vízből sűrű, krémes puliszkát. Sózzuk meg, ízesítsük, ahogy szeretnénk, majd öntsük kiöblített tálba. Hagyjuk megdermedni, majd szeleteljük fel, és egy serpenyőben, kevés olajon süssünk kérget a szeletek mindkét oldalára. Serpenyő helyett a sütő grillfokozatán is elkészíthetjük a polentát. 

 

7. Tészta is, zöldség is 

Sőt, nagyon villantós, ha vendégeket várunk, érdemes elpepecselni az óriás kagylótésztával. Főzzük ki, töltsük meg tetszőleges zöldséges raguval, a tetejére pedig olvasszunk egy kevés mozzarellát. 

 

8. Egy elfeledett kedvenc: gersli 

Azaz árpagyöngy. Ne csak sóletbe tegyük, köretnek is tökéletes lesz. Áztassuk be, majd bő kétszeres mennyiségű vízben főzzük puhára. 

 

9. Könnyed és kímélő 

A bébispenót. Ráadásul két perc alatt kész, elég éppen megfonnyasztani egy kevés vajon. Adjunk hozzá fokhagymát, sót és szerecsendiót, halak mellé remek választás. 

 

10. Sós túrógombóc 

Ugyanúgy készül, mint az édes verzió, persze a cukrot és a vaníliát ezúttal felejtsük el! Inkább sózzuk meg a masszát, tegyünk bele snidlinget, majd főzzük ki. Ha komolyabb köretre vágyunk, szórjuk meg pirított baconkockákkal. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 ok, hogy köretnek sült retket válasszunk

5 ok, hogy köretnek sült retket válasszunk

A sültkrumpli és a pároltzöldség már a múlté. Itt egy igazi tavaszi köretötlet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!