Így varázsold egészségesebbé az ételeidet
Néha a recept nem-követése egy egészségesebb ételt eredményez, ami ugyanolyan finom, mint az eredeti. A most következő kicsi változtatásokkal a hétköznapi kajákat extra egészséges ételekké változtathatod.
1. Zsemlemorzsa helyett zabpehely: Hogy megtartsd a zsemlemorzsás textúrát, őröld át robotgéppel a nagy szemű zabpelyhet.
2. Baconszeletek helyett füstölt paprika: Ugyan olyan füstölt ízt kölcsönöz az ételnek, mint a bacon, viszont szinte semmi plusz kalóriát nem ad.
3. Csipet só helyett citromlé: 1-2 nyomással kicsöpögtethetsz annyi mennyiségű citromlevet, mely ugyan olyan ízt ad az ételnek, mint egy kevés só. Viszont nátrium nélkül.
4. Vaj helyett avokádókrémmel kenj: Pürésített avokádóval kend meg a szendvicsedet, így evőkanalanként kb. 75 kalóriát spórolhatsz meg.
5. Olaj helyett almaszósz: A receptekben legalább az olaj felét helyettesítsd gyümölcsszósszal. Ha nem akarod elveszteni a sütemény színét, akkor használj pürésített aszalt szilvát.
6. Fehérliszt helyett teljes kiőrlésű liszt: Ez már szinte alapdolog.
7. Író helyett alacsony zsírtartalmú joghurt: Ha utóbbit használod, kevesebb telített zsírsav és nátrium kerül az ételedbe. A nem főtt ételekben a görög joghurt remekül helyettesíti a tejfölt/tejszínt.
Az étteremben is kérd apró változtatásokkal az ételed:
1. Szeletelt sajt helyett reszelt verzió: Így kevesebbet fogyasztasz.
2. Fagyasztott bab helyett tarkabab: A fagyasztott babot gyakran olajban vagy zsírban sütik ki.
3. Kenyér helyett bruschetta: Az olasz pirítósnak már a mérete is kisebb, mint egy kenyéré.
4. Növeld a zöldségköretet: Kérj több zöldséget a tányérodra – még akkor is, ha ez a sült krumpli rovására megy.
Extra tipp: Kerüld a vajas-tejszínes gyümölcsmorzsákat, használj inkább müzliszeletet. Válassz minél alacsonyabb cukor- és kalóriatartalmú szeletet, morzsold össze robotgépben és hintsd meg vele a desszertet.
Utolsó tipp: Ahelyett, hogy tejszínnel habarnád a levesed, ¼ csésze levest keverj össze ugyan ennyi fehérbabbal, pürésítsd és add hozzá a leveshez.
forrás: womansday.com