Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Így varázsold egészségesebbé az ételeidet

Mert néhány apró változtatás csodákra képes
2016. November 24.

Néha a recept nem-követése egy egészségesebb ételt eredményez, ami ugyanolyan finom, mint az eredeti. A most következő kicsi változtatásokkal a hétköznapi kajákat extra egészséges ételekké változtathatod.

1. Zsemlemorzsa helyett zabpehely: Hogy megtartsd a zsemlemorzsás textúrát, őröld át robotgéppel a nagy szemű zabpelyhet.

2. Baconszeletek helyett füstölt paprika: Ugyan olyan füstölt ízt kölcsönöz az ételnek, mint a bacon, viszont szinte semmi plusz kalóriát nem ad.

3. Csipet só helyett citromlé: 1-2 nyomással kicsöpögtethetsz annyi mennyiségű citromlevet, mely ugyan olyan ízt ad az ételnek, mint egy kevés só. Viszont nátrium nélkül.

4. Vaj helyett avokádókrémmel kenj: Pürésített avokádóval kend meg a szendvicsedet, így evőkanalanként kb. 75 kalóriát spórolhatsz meg.

5. Olaj helyett almaszósz: A receptekben legalább az olaj felét helyettesítsd gyümölcsszósszal. Ha nem akarod elveszteni a sütemény színét, akkor használj pürésített aszalt szilvát.

6. Fehérliszt helyett teljes kiőrlésű liszt: Ez már szinte alapdolog.

7. Író helyett alacsony zsírtartalmú joghurt: Ha utóbbit használod, kevesebb telített zsírsav és nátrium kerül az ételedbe. A nem főtt ételekben a görög joghurt remekül helyettesíti a tejfölt/tejszínt.

 

Az étteremben is kérd apró változtatásokkal az ételed:

1. Szeletelt sajt helyett reszelt verzió: Így kevesebbet fogyasztasz.

2. Fagyasztott bab helyett tarkabab: A fagyasztott babot gyakran olajban vagy zsírban sütik ki.

3. Kenyér helyett bruschetta: Az olasz pirítósnak már a mérete is kisebb, mint egy kenyéré.

4. Növeld a zöldségköretet: Kérj több zöldséget a tányérodra – még akkor is, ha ez a sült krumpli rovására megy.

Extra tipp: Kerüld a vajas-tejszínes gyümölcsmorzsákat, használj inkább müzliszeletet. Válassz minél alacsonyabb cukor- és kalóriatartalmú szeletet, morzsold össze robotgépben és hintsd meg vele a desszertet.

Utolsó tipp: Ahelyett, hogy tejszínnel habarnád a levesed, ¼ csésze levest keverj össze ugyan ennyi fehérbabbal, pürésítsd és add hozzá a leveshez.

 

forrás: womansday.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!