Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Így támogatja az étel a szellemi frissességünket - íme 5 mód

Nem csak a hasunknak, az elménknek is jót tesznek bizonyos élelmiszerek
2017. June 14.

Az étkezés pont annyira fontos a mentális, mint a fizikai jólléthez, így nem meglepő, hogy az, amint eszünk – és ahogyan esszük – befolyással van. Nem csak arról van szó, hogy egészségesen étkezzünk, számos más módja is van annak, hogy az élelmiszerekkel felturbózzuk a szellemi frissességet.

1.Süssünk másoknak és élvezzük ennek előnyeit:  A sütés – főleg, ha másoknak készítünk finomságot – számos pszichológiai előnnyel jár. Nem csupán az önkifejezés egy produktív formája, de maga a tevékenység is tudatos gyakorlat. Ha pedig másoknak készítjük önzetlenül, akkor még jót is cselekszünk.

2. Éljenek az energizáló kaják: Vannak élelmiszerek, melyek feldobják a szervezetünket és a kedvünket is. Ezek többsége vasban, B-vitaminokban, magnéziumban, káliumban és cinkben gazdagok. Ilyenek a hüvelyesek, a magvak és a diófélék. Ha energizáló élelmiszereket fogyasztunk, nagyobb hajlammal fogunk bele aktív cselekvésbe (pl.: testmozgás), mely köztudottan szintén energizáló. Tehát egy pozitív körforgást termetünk magunknak.

3. Tartózkodjunk a cukros ételektől:  A magas cukortartalmú ételek nemcsak további cukor bevitelének vágyát idézik elő, de közük van a depresszió és a szorongás kialakulásához is. Cukros ételek fogyasztása után leesik a vércukorszintünk, így hajalmosabbak vagyunk a kedvetlen, stresszes viselkedésre.

4. Segítsük elő a pihentető alvást: Léteznek olyan éltelek melyek kifejezetten gátolják a nyugodt alvást; ilyenek például a steak és a chili. Egy kellemes, pihentető alvás viszont nagyban hozzájárul a mentális és érzelmi jóllétünkhöz. Ezt pedig bizonyos ételekkel elő is segíthetjük (pl.: cseresznye, mely tartalmaz melatonint).

5. Legyen a főzés a terápiánk: Egy étel összeállítása rendkívül tudatos folyamat, koncentrációt és megfontoltságot igényel, így az agyunk figyelmét egy kézzel fogható feladat elvégzésére irányítja, miközben remélhetőleg kikapcsolja a környezet zaját. Már különböző szakemberek is szakosodtak erre a fajta terápiára.

forrás: huffingtonpost.com

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!