Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így készül otthon a frissítő sorbet

2022. July 20.

A fagyi szinte minden évszakban jól tud esni, még télen is. Ilyenkor meg nem is lehet nélküle meglenni! Néha hirtelen el sem tudjuk dönteni, hogy egy jó krémes és selymes, vagy egy könnyed gyümölcsös fagylaltra vágyunk. És itt el is érkeztünk a sorbet-hoz.

 

Mi a különbség a sorbet és a fagylalt között?

A fagylalt tejalapú, általában tejszínből és cukorral kikevert tojássárgájából (angolkrém) készül. Emiatt krémes, selymes és lágy. A sorbet pedig tejtermékmentes, gyümölcs, cukor és víz az alapja.

A sorbet szó egyébként a perzsa serbet szóból jön, melynek ital a jelentése. Régen italként fogyasztották, ma már fagyasztva, desszertként élvezzük ki frissítő hatását. Mivel nincs benne tejtermék, ezért azok is fogyaszthatják, akiknek tejjel kapcsolatos ételintoleranciájuk van. És mondanom sem kell, hogy sokkal kalóriaszegényebb így, szinte nem is tartalmaz zsírt.

A sorbet egyébként nemcsak étkezések végén, hanem két fogás között is fogyasztható egy kis frissítőként.

 

Hogyan készül?

Néhány deci langyos vízben ízlés szerinti adag cukrot elkeverünk, felolvasztunk. Ezt az elegyet lehűtjük. Közben a gyümölcsöt pépesítjük. Úgy számolunk, hogy a sorbet minimum 25%-a gyümölcs legyen, citrusfélék esetében elég maximum 20%. Tehát 3 dl vízhez minimum 75 gramm gyümölcsöt használunk. A gyümölcs már pépesen a rendelkezésünkre áll. Amennyiben aprómagvas gyümölccsel dolgozunk, szitán nyomkodjuk át, hogy ne legyen tele magokkal a desszertünk. Keverjük össze a gyümölcspépet a hideg, édes vízzel, és mehet a fagylaltgépbe. Ha nincs gép, az sem gond. Tegyük egy laposabb tálba, majd így a fagyasztóba. Óránként vegyük ki, és jó alaposan keverjük át. Így fellevegősödik, nem fog összefagyni egy nagy tömbbe. Kb. 6 óra alatt elkészül.

 

Mivel ízesíthetjük?

Eleve szinte bármilyen gyümölcsből készíthetjük. Már ez is egészen változatossá teszi ízvilágban és színvilágban is. Csavarhatunk rajta fűszerekkel, de arra figyeljünk, hogy ne nehezítsük el. Például a sok fahéj melegítő hatású, fahéjból sorbet-ba maximum egy csipetet tegyünk. Kiváló fűszer a menta, a citromfű, a citrusfélék, egy kevés bazsalikom.

 

Tipp: Így tartósítsd a zöldfűszereket 

 

Megbolondíthatjuk kis chilivel vagy gyömbérrel is. Készíthetünk alkoholos verziót is, a víz egy részét helyettesíthetjük alkohollal. Arra azért figyeljünk, hogy ne essünk túlzásba, egyrészt elveszíti a sorbet a frissítő jellegét, ha túl sok alkoholt teszünk bele, másrészt nem fog megfagyni a fagyasztónkban. 

És még egy kuriózum a végére. Keverhetjük a gyümölcsöket zöldséggel is. Ehhez tökéletes alapanyag a csodás színű cékla.

 

Ezt már olvastad? 

Íme a lista: ezeket az ételeket nem érdemes lefagyasztani

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem telhet el nyár lángos nélkül!

Nem telhet el nyár lángos nélkül!

Cikkünkben alapreceptet is mutatunk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!