Így készítsd el a szűzpecsenyét és szűzérmét!
2024. March 22.Szokták mondani, hogy ami a marhánál a bélszín, az a sertésnél a szűzpecsenye. Ugyanis a szűzpecsenye a sertés legsoványabb, legfinomabb, legformásabb része. A karajcsont oldalán helyezkedik el, hengeres formájú, finom rostú. Nem összekeverendő a vesepecsenyével, amely marhahús. Amikor a pecsenyét korongokra vagy érmékre vágjuk, az a szűzérme.
Vásárlásnál igazából csak arra érdemes figyelni, hogy friss legyen a hús. Ugyanis a formássága és a soványsága adott. Nem nagyon fogunk túl zsíros darabot találni. Elkészítés előtt érdemes a pecsenyéről a vékony hártyát lehúzni, ezt úgy tudjuk megoldani, hogy egy éles késsel a hártya alá nyúlunk és szépen körben lefejtjük. Minderre azért van szükség, hogy a húsunk ne deformálódjon el és könnyebben megpuhuljon.
Amikor egyben sütjük a szűzpecsenyét, először serpenyőben kevés zsiradékon pirítsuk meg, képezzünk rajta egy kis kérget, így nem fog olyan könnyen kiszáradni. Ezután tegyük a sütőbe és süssük puhára. Fűszerezésben gyakorlatilag bármit elbír, jóban van a hagymafélékkel, mustárral, borssal, köménnyel és a zöldfűszerekkel is. Együtt süthető zöldségekkel, beburkolható baconbe vagy tésztába. Mivel a gomba is remekül illik hozzá, készíthetünk pecsenyét Wellington módra. Nem csak marhahúsból készíthető ez az ismert étel.
Tipp: Ezek a panírozott ételek fagyasztásának alapszabályai
A pecsenyét fel is szeletelhetjük, ez lesz ugye a szűzérme. Lehet vékonyra szeletelni, de érdemesebb inkább vastagabb, akár 2 cm-es szeletekre vágni. Az érmék, hasonlóan az egész pecsenyéhez jól fűszerezhetőek. Lehet őket alap só-bors kombinációs fűszerezés után serpenyőben zsiradékon lesütni, de lehet ragu módjára zöldségekkel együtt is összesütni. Itt is igaz, hogy először pirítsuk körbe, képezzünk kérget rajta. Egyébként bundázva is süthető, sőt, pácolás után grillezhető.
Próbáljuk ki a gyümölcsös verziókat is, almával egybesütve igazán finom kombináció születik. Hasonló finomságra tehetünk szert, ha aszalt szilvával sütjük meg.
Mivel nem a legolcsóbb húsféle, cserébe mutatós, ünnep asztalok kedvenc fogása lehet.
Ezt már olvastad?