Így készíts világbajnok milkshake-et!
2020. July 12.Összedobni egy milkshake-et egyáltalán nem bonyolult feladat. Ám ahhoz, hogy megalkossuk a nagybetűs italt, már szükség van némi odafigyelésre. Minden az arányokon múlik! Teljesen mindegy, hogy melyik íz a kedvencünk, a fagyi és a tej megfelelő aránya a kulcs. És persze nem árt, ha ismerünk pár olyan egyszerű, de nagyszerű trükköt, amelyek tökéletessé varázsolhatják a shake-ünket. Ha pedig elsajátítottuk az alapokat, olyan további ízesítőket adhatunk hozzá, amilyenekhez épp kedvünk van. Csak a fantáziánk szabhat határt!
Használjunk megfelelő mennyiségű tejet!
Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövethetünk a házi milkshake-nél az az, ha túl sok tejet használunk. Tényleg csak pár löttyintés szükséges, amennyiben eltúlozzuk, oda a krémesség, és az italunk menthetetlenül híggá válik. A túl kevés tej kisebb probléma. Igaz, hogy így nehezebb lesz elkortyolni a shake-ünket, ám ahogy olvad a fagyi, úgy válik egyre folyékonyabbá az ital. És ne feledjük, sokan kifejezetten ezeket a sűrű, már-már kanalazós finomságokat kedvelik a leginkább.
Nem kell jég!
Soha ne adjunk jégkockákat vagy tört jeget a milkshake-hez! Adott a tej és a krémes fagyi, minek rontanánk el fagyott vízzel? A tejes-krémes állag és a jég nem barátok, ezért a jégkockákat tartogassuk inkább a tisztán zöldségekből és/vagy gyümölcsökből álló, vízzel hígított smoothie-khoz.
A legjobb fagyi
A vaníliával nem lehet mellélőni! Klasszikus alapanyag, és ha erre esik a választásunk, szinte biztos, hogy nem fogjuk túlédesíteni a milkshake-ünket. Még akkor is ez a legjobb döntés, ha egyébként csokis vagy epres italt készítünk. A vanília olyan, mint az „üres vászon”, megadja a szükséges krémességet, ám mivel nem tolakodó, hagyja kibontakozni a shake további ízeit. Tehát a fagyi legyen vanília, a további ízeket pedig szirup, gyümölcs vagy akár ropogós keksz formájában tegyük a pohárba.
Ne legyen túl hideg a fagyi!
Elsőre furcsának tűnhet, de a túl hideg fagyi nem alkalmas a milkshake-hez. Hogy miért? A válasz roppant egyszerű: amennyiben nagyon szilárd, fagyos a fagylalt, túl sok tejet kell hozzáadnunk a shake-hez, hogy elérjük a kívánt állagot. Viszont ahogy olvad a fagyi, úgy lesz egyre hígabb és hígabb az ital, ezt pedig nem szeretnénk. Vegyük ki a fagylaltot a hűtőből, várjunk pár percet, majd csak ezt követően használjuk fel.
Alaprecept következik: csokis milkshake
A sok-sok elmélet után vágjunk is bele, és készítsünk el egy mennyei csokis milkshake-et!
Szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit állni a fagyinkat. Amikor már lágyabb, de még nem olvad, felhasználhatjuk. Közben a poharat tegyük a fagyasztóba, hogy jól lehűljön.
Egy adaghoz rakjunk 3 nagy evőkanálnyi fagyit a turmixgépbe, öntsünk hozzá kb. 60 ml tejet. Mehet hozzá kb. 60 ml csokoládészirup és egy teáskanál vanília aroma. Turmixoljuk simára, majd öntsük a lehűtött pohárba. A tetejére kanalazhatunk tejszínhabot, díszíthetjük csokiszórással vagy egy szem kandírozott cseresznyével.
Ízvariációk – melyik lesz a kedvenc?
Az alapreceptet úgy variáljuk, ahogy csak szeretnénk. Miután simára turmixoltuk az italt, hozzákeverhetünk apróra tördelt kekszet, válasszunk amerikai típusú (csokis) cookie-t vagy akár Oreo kekszet. A gyümölcsös verziók finomak és frissítőek, egy fontos: fagyasztott gyümölcsöket használjunk, és fagyott állapotban szórjuk a turmixgépbe. A vaníliás ízt fokozhatjuk aromával vagy kivonattal, de ha szimpatikusabb, egy felhasított vaníliarúd magjait is hozzákeverhetjük az italhoz. Végül pedig említsük meg a „felnőtt” milkshake-et is! Az alkoholos italhoz 1 feles pohárnyi rumra lesz szükségünk, jól lehűtve. Szerintünk a kerti bulik egyik sztárja lesz!
Forrás: The Spruce Eats