Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Így készítsünk gyorsan sós karamell öntetet a fagyinkra

Mert karamellszósz igenis minden fagyira kell! :)
2017. July 21.

Van valami a karamellben, ami nem enged el. Biztos ezért van az is, hogy a zöldséget is sütve szeretem, nem párolva, hiszen ott is karamell képződik a felületén, és hát az… az olyan finom, hogy minden finomabb lesz tőle. Sajnos a karamell az az az étel, amit semmilyen más édesítővel nem lehet elkészíteni, csak cukorral, legyen az nád, répa, vagy akár kókuszcukor, mindegy is, de cukornak kell lennie. Ugyanis csak ennek az anyagnak van meg az a tulajdonsága, hogy így átalakul a melegtől, és mi pont ezt használjuk ki. Folyós lesz, majd megpirul, végül újra szilárddá válik – ha hagyjuk. De persze ha éppen karamell fagylalt készül belőle, vagy (sós) karamell szósz, akkor a sok hozzáadott zsiradékban és  folyadékban elkeveredik  – és úgy is csodálatos lesz. Nemrégiben a vajkaramella napra nem szilárd vajkaramellát készítettem, hanem karamellás vajat. Valami hasonló fog most is történni, csak éppen karamellaszószt készítek, méghozzá sósat, mert ha van valami, amit még jobban imádok, mint a karamellt, na az a sós karamell (ezt életemben először a Ladurée sós karamell macaronjában kóstoltam, sok-sok évvel ezelőtt, azóta is az maradt a kedvenc).

Karamellszósz pedig minden fagyira KELL, mert… mert karamell. A készítésnél a lényeg, hogy minden kéznél legyen, mert ez a jószág igen érzékeny, ha egyszer elkezd barnulni, minden rezdülését figyelni kell, különben alaposan megég. Vagyis odakészítünk mindent, és aztán csak gyorsan dolgozunk. Van egy trükk arra, hogy ne kristályosodjon ki a karamell (az a halál maga, amikor a szószban cukordarabok vannak), ez a borkősav, amit én azért tartok itthon, mert stabilizálja a tojásfehérje habot (fehérje+sav=stabilabb hab). De ha a cukorhoz adjuk, akkor nem engedi a kristályosodást sem, szóval örülök, hogy van itthon, na. Ha nektek nincs, akkor arra figyeljetek, hogy ne keverjétek a karamellt, és az edény széléről is simogassátok le egy vizes ecsettel a cukorkristályokat. No akkor kezdjünk is hozzá:

20 dkg cukor

3 ek víz

csipet borkősav

4 ek vaj (kb 65 g)

125 ml tejszín

1 tk tengeri só (vagy ízlés szerint)

soskaramellszosz2

A cukrot, a vizet és a bórkősavat keverd össze a vastagtalpú, mélyebb lábosban, majd tedd fel közepes lángra. Ha bórkősavat használsz, kevergetheted, ha nem, akkor csak hagyd, míg felforr és elkezd barnulni. Ha már mélybarna, a tűzről lehúzva, négy részletben add hozzá a vajat, és keverj, keverj, amíg egyenként el nem olvad.  Tedd vissza nagyon alacsony lángra, ha szükséges, és lassan öntsd hozzá  tejszínt is, és alaposan keverd el. Elzárhatod a lángot, és add hozzá a sót is, amit szintén alaposan keverj el. Kész is vagy a szósszal, már csak egy kicsit várnod kell, hogy lehűljön, és fogyaszthatod is. Hűtőben tárolhatod, kb. 2 hétig, de akkor azért melegítsd meg egy kicsit, hogy folyósabb legyen.

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!