Így készíthetjük el a tökéletes sajttálat
2020. September 18.Ha hétvégén kellemes borozgatós estére készülünk, és valami finom harapnivalót szeretnénk az asztalra varázsolni, jó választás lehet egy sajttál. Elegáns, nem annyira hétköznapi, és mindenki találhat a sajtok között olyat, ami elnyeri a tetszését. Sőt nem kell hozzá sütni-főzni sem. Nézzük lépésről lépésre, hogyan készíthető el a vendégváró sajttál.
Így állítsuk össze sajttálunkat
1.Kezdjük magával a tállal, amely lehet egy nagyobb fa deszka vagy tálca, de a palatáblák is elterjedtek. A tál formája mindegy, egyaránt lehet szögletes, kerek és ovális is. Nem kell rohannunk venni egyet, ha úgy érezzük, nincs megfelelő tál a háznál, végső soron bármilyen nagyobb kínáló vagy vágódeszka megteszi.
2.Válasszuk ki a megfelelő sajtokat, erre később még részletesebben visszatérünk.
3.Egészítsük ki felvágottakkal a sajtokat. Nyers és főtt sonka, szalámi, olaszos jellegű felvágottak a jellemzőbbek a sajttálakon.
4.Jönnek az édes és savanyú komponensek! Az édes lehet szárított gyümölcs, méz, chutney vagy akár étcsoki is. Sósnak kerülhet a tálra olívabogyó, pirított paprika, mandula, kesudió vagy csípős mustár.
5.Ezután a kenyérféléket válasszuk ki. Karikázzunk bagettet, tegyünk a tálra kekszeket, grissiniket – amit csak szimpatikusnak találunk.
6.Végül pedig ne feledkezzünk el a dekorációról se! Használjunk bátran szezonális díszítőelemeket, ezek lehetnek friss zöldfűszerek vagy ehető virágok, friss gyümölcsök.
Milyen sajtok kerüljenek a tálra?
Alapszabály, hogy több különböző jellegű sajtot helyezzünk a tálra, fő a változatosság! Ezek a fajták a következők:
– érlelt sajtok: cheddar, gouda és gruyere
– lágy sajtok: camembert és kecskesajt
– kemény sajtok: manchego, parmezán és edami
– kéksajtok: gorgonzola, roquefort és stilton.
Legvégül pedig jöjjön pár extra tipp a tökéletes sajttálhoz
1.A kulcs a változatosság. Próbáljunk minél többféle sajtot és más extrát kínálni.
2.A különböző textúrák nagyon jól meg tudnak jelenni egy sajttálon. Ha megfelelően válogatunk, egyaránt lesz ropogós, krémes és omlós elemünk.
3.Kis táblákkal vagy cetlikkel jelöljük meg a sajtokat, hogy mindenki tudja, mihez nyúl éppen. Ez dekorációnak sem utolsó.
4.Ne közvetlenül a hűtőből kerüljön a sajt az asztalra, hagyjuk, hogy előtte elérje a szobahőmérsékletet, hiszen szinte az összes sajtfajta akkor a legfinomabb.
5.Ne feledkezzünk meg a kellő számú késről, kanálról, fogpiszkálóról se.
Forrás: lemon tree dwelling