Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így fogyasszuk a kuszkuszt

2019. August 9.

A kuszkusz berber eredetű étel, ám nem csupán az arab világban használják, széles körben ismert és kedvelt alapanyag. Durumbúza-darából készítik, az autentikus előállítása meglehetősen időigényes és aprólékos: a gőzölt darát kézzel hengergetik apró kis szemekké, majd lisztbe forgatják, és kiterítve hagyják a napon megszáradni. Szerencsére nekünk nem kell ennyit vesződni vele, előgőzölve kapható, így pedig ripsz-ropsz készen leszünk. 

Tulajdonképpen főzni sem kell, elegendő, ha hőálló tálba szórjuk, leöntjük kétszeres mennyiségű vízzel (vagy más folyadékkal, például alaplével), lefedjük, és állni hagyjuk. Miután felszívta a folyadékot, villával fellazítjuk, átkeverjük, ízlés szerint fűszerezzük, ezután már fogyasztható is. 

 

Mi minden készülhet kuszkuszból?

 

Köret

A legkézenfekvőbb, ha köretként tálaljuk húsokhoz, halakhoz. Elegendő, ha sóval fűszerezzük, de semleges íze révén nagyon jól elbír bármilyen fűszerezést. 

 

Fasírt 

Zöldséges vagy húsos fasírtokat is készíthetünk főtt kuszkuszból, az összeállításhoz tegyünk a masszába 1-2 tojást. 

 

Töltelék 

A hagyományos töltött paprikába rizs helyett kerülhet főtt kuszkusz, hasonlóan a töltött padlizsánba, cukkinibe, gombába is szuper lesz. 

 

Saláta 

A főtt kuszkusz nem csak melegen, hanem hidegen is fogyasztható. A salátába tehetünk nyers vagy sült zöldségeket, sült csirkét, mozzarellát vagy éppen salátaleveleket, jól passzol hozzá az olívaolajos vagy az olívaolajos-citrusos dresszing. 

 

Egytál

A salátához hasonlóan a hússal, zöldségekkel feldúsított kuszkuszt melegen, egytálételként is fogyaszthatjuk. 

 

Desszert

A kuszkuszt tejjel vagy növényi tejjel is elkészíthetjük, cukorral, mézzel, kókuszreszelékkel édesíthetjük. Tehetünk hozzá mazsolát és egyéb aszalt gyümölcsöket.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezért együnk kuszkuszt

Ezért együnk kuszkuszt

Íme a tízes lista

Köles, bulgur, kuszkusz – ne csak mindig rizst tálalj!

A nyári grillezések idején nem muszáj mindig a hagyományos köretekhez ragaszkodnunk. A bulgur, a kuszkusz és a méltatlanul hanyagolt köles főszereplésével szuper köreteket készíthetünk. Ugye milyen sokoldalúak?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!