Így fogyasszuk a kuszkuszt
2019. August 9.A kuszkusz berber eredetű étel, ám nem csupán az arab világban használják, széles körben ismert és kedvelt alapanyag. Durumbúza-darából készítik, az autentikus előállítása meglehetősen időigényes és aprólékos: a gőzölt darát kézzel hengergetik apró kis szemekké, majd lisztbe forgatják, és kiterítve hagyják a napon megszáradni. Szerencsére nekünk nem kell ennyit vesződni vele, előgőzölve kapható, így pedig ripsz-ropsz készen leszünk.
Tulajdonképpen főzni sem kell, elegendő, ha hőálló tálba szórjuk, leöntjük kétszeres mennyiségű vízzel (vagy más folyadékkal, például alaplével), lefedjük, és állni hagyjuk. Miután felszívta a folyadékot, villával fellazítjuk, átkeverjük, ízlés szerint fűszerezzük, ezután már fogyasztható is.
Mi minden készülhet kuszkuszból?
Köret
A legkézenfekvőbb, ha köretként tálaljuk húsokhoz, halakhoz. Elegendő, ha sóval fűszerezzük, de semleges íze révén nagyon jól elbír bármilyen fűszerezést.
Fasírt
Zöldséges vagy húsos fasírtokat is készíthetünk főtt kuszkuszból, az összeállításhoz tegyünk a masszába 1-2 tojást.
Töltelék
A hagyományos töltött paprikába rizs helyett kerülhet főtt kuszkusz, hasonlóan a töltött padlizsánba, cukkinibe, gombába is szuper lesz.
Saláta
A főtt kuszkusz nem csak melegen, hanem hidegen is fogyasztható. A salátába tehetünk nyers vagy sült zöldségeket, sült csirkét, mozzarellát vagy éppen salátaleveleket, jól passzol hozzá az olívaolajos vagy az olívaolajos-citrusos dresszing.
Egytál
A salátához hasonlóan a hússal, zöldségekkel feldúsított kuszkuszt melegen, egytálételként is fogyaszthatjuk.
Desszert
A kuszkuszt tejjel vagy növényi tejjel is elkészíthetjük, cukorral, mézzel, kókuszreszelékkel édesíthetjük. Tehetünk hozzá mazsolát és egyéb aszalt gyümölcsöket.