Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így erősítsük immunrendszerünket – az alábbi tippekre most különösen nagy szükségünk lehet!

2020. March 24.

Talán sosem volt még annyira fontos, hogy egészségünkről megfelelően gondoskodjunk, mint most, amikor a nyugtalanító hírek és sokunk gyökeresen megváltozott hétköznapjai szinte kiabálva hívják fel erre figyelmünket.

A koronavírus elsősorban az idősekre és a krónikus betegségben szenvedő vagy gyenge immunrendszerű emberekre veszélyes – ez tény. De lássuk mégis, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, hogy megerősítsük a testünket, és gondoskodjunk mentális egészségünkről is! Következzen az immunrendszerünk erősítésének 5 aranyszabálya!

1.Megfelelő folyadékfogyasztás

Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minden nap elegendő folyadékot fogyasszunk! Testtömegünktől függően ez napi 1,5-4 liter lehetőleg cukor- és szénsavmentes innivalót jelent, zömében tiszta (szűrt vagy tisztított) vizet, teát, esetleg gyümölcs- és zöldségleveket. Szakemberek szerint még az esetlegesen a légutakba jutott kórokozók is elpusztulnak, ha napközben szinte folyamatosan forró italt (például teát) kortyolgatunk.

2.Kiegyensúlyozott táplálkozás

Változatos, szezonális étrendre törekedjünk, amely biztosítja számunkra a megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát, rost és zsír bevitelét, valamint gondoskodjunk a vitaminok és ásványi anyagok szervezetünkbe juttatásáról is.

Fehérjék: a gyakori tévhitekkel ellentétben nemcsak a húsokban és tejtermékekben találhatók meg, hanem például kiváló fehérjeforrások a hüvelyesek és az olajos magvak.

A szénhidrátok sem az ellenségeink, csak jól kell tudni választani: a teljes értékű gabonaféléket, a zabpelyhet, az árpát, a barna rizst és a teljes kiőrlésű búzát részesítsük előnyben.

A megfelelő rostbevitel minden életkorban és élethelyzetben fontos, kössünk hát közeli barátságot a zöldségekkel! Sütve, főzve, párolva, nyersen – naponta többször fogyasszuk!

A bogyós gyümölcsök csoda egészségesek ám! Addig is, amíg megjelennek frissen a piacokon, fogyasszuk liofilizált, azaz fagyasztva szárított formában. A Mixit müzli oldalán mi magunk is keverhetünk bogyós gyümölcsös, szuper egészséges müzlit, vagy választhatunk a kész finomságok közül.

3.Elegendő mozgás

Ne csak a konditeremben eltöltött hosszú és izzasztó edzésekre gondoljunk! Testedzés minden, ami mozgás, még a takarítás is (hacsak nem varázspálcával tesszük, mint a Weasley gyerekek anyukája…). Akárcsak a séta, a tánc, a jóga, a párnacsata és a fogócska. Utóbbi felsorolás mindegyike megvalósítható egy kis leleményességgel még #maradjotthon idején is. Online jógavideók, játék otthon a gyerekekkel, tánc a kedvenc zenénkre a nappali közepén, séta a háztömb körül vagy egy közeli, kevéssé forgalmas parkban, erdőben – ugye mennyi lehetőség közül választhatunk?

4.Pihenés

Nehéz leszámolni a „lusta, aki sokat pihen” mítosszal, pedig itt lenne már az ideje! A megfelelő mennyiségű (napi 7-9 óra) alvás ugyanis elengedhetetlen a testi-lelki jóllétünkhöz, akárcsak a napi kikapcsolódás. Ezalatt nem az esti sorozatmaratont értjük, hanem pár perc semmittevést, relaxálást, esetleg zenehallgatást.

Tudtad, hogy napi pár perc bambulás kifejezetten egészséges szokás?

5.Friss levegő és napfény

Legalább napi pár perc friss levegőre mindannyiunknak szüksége lenne: kiülni az erkélyre, sétálni egyet olyan helyeken, ahol nincs forgalom, tömeg, bámészkodni egy kicsit a gangon. Addig is, amíg elegendő napfényhez jutunk, ne feledkezzünk meg a D-vitamin pótlásáról, lehetőleg jól felszívódó csepp formájában.

+1.Mit tehetünk mentális egészségünkért?

Olyan vészterhes időkben, mint a mostani, különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg a mentális egészségünkről sem. Mit tehetünk ennek érdekében?

Legyünk tudatosak a hírfogyasztásban, és ne lógjunk folyton a híroldalakon!

Beszélgessünk rendszeresen családtagjainkkal, barátainkkal, hallgassuk meg egymást!

Társasozzunk otthon együtt, kézműveskedjünk, vegyük elő a régi hobbinkat.

Készüljünk a közelgő húsvétra; írjuk össze a menüt, fedezzünk fel új recepteket, keresgéljünk húsvéti finomságokat szeretteinknek – a Mixit müzli oldalán igazán különleges nyalánkságokat találunk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!