Így csomagol uzsonnát a suliba Marton Adrienn
2020. August 31.A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. Marton Adrienn nehezen mond le a nyár spontán pillanatairól, de megtalálja a szépséget az iskolára való készülődésben is. „A fiaim egyre nagyobbak és egyre önállóbbak. Mégis jó érzés gondoskodni róluk anyaként, kikészíteni a ruhájukat este, saját készítésű uzsonnát csomagolni nekik. Maxi mindenevő, de a kisebbik, Noel válogatós, így tudom, hogy nem mindig elég a példamutatás, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek egészségesebben étkezzenek. Nálam az vált be, hogy a klasszikus gyermek-kedvenceknél: a hamburgernél, kakaós csigánál, pizzánál, a formát megtartom, de az alapanyagokat egészségesebbre cserélem. Például így a nagy mumus, a spenót, leveles tésztába csavarva, már isteni lehet. Ez a fajta kreativitás nálam bevált, általában üresen jön haza az uzsidoboz” – mondta el Adri. Hozzátette: kedvenc receptjeink bolti változatát szó nélkül elfogyasztják a gyerekek, mégis egészségesebben elkészíthetők otthon.
Marton Adrienn spenótos-fetás tönkölycsiga receptje
Hozzávalók:
1 csomag tönköly leveles tészta
2 csomag friss bébispenót
1 gerezd fokhagyma
18 dkg feta sajt
15 dkg reszelt sajt
2 evőkanáL tejföl
2 evőkanál vaj
1 tojás
só, bors ízlés szerint
A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk az előzőleg kicsit összevágott spenótot,
hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd borsot őrlünk rá. (Én sót már nem tettem bele, mert a
feta amúgy is sós.) Közben a fetát összemorzsoljuk, rákanalazzuk a tejfölt, és összekeverjük a spenóttal.
Egy egyenletes felületre kitekerjük a tésztát, és beterítjük a spenótos-fetás töltelékkel úgy,
hogy a széleinél 1 centit üresen hagyunk. Megszórjuk a reszelt sajttal, ha valaki nagyon sajtosan
szereti, akkor a tetejére is mehet majd belőle. A hosszanti oldaltól indítva feltekerjük, 1-1,5 cm-es szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, megkenjük a tojással, és 190 °C-os sütőben, légkeverésen, 15-17 perc alatt aranybarnára sütjük.
Gasztrotipp: Ha a kezünk melegétől nagyon megpuhul a tészta, szeletelés előtt 10-15 percre tegyük fagyasztóba, így könnyebben fel tudjuk majd vágni.
Fotók forrása: Adri’s Kitchen