Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Igaz, hogy a koplalástól raktározni kezd a szervezetünk és hízunk, vagy ez városi legenda?

2022. September 19.

Bár rengeteget hallhatunk arról az éhezéses állapotról, ami után minden bevitt kalóriát raktározni kezd a szervezetünk, a szakemberek sokáig nem értettek egyet abban, hogy valóban létező jelenségről beszélünk. Úgy tűnik azonban, hogy mindez nem fikció, hanem a valóság. 

Mindenki hallotta már az alaptézist: diéta idején tilos koplalni, mert ha az ember hosszú ideig éhezik, szervezete túlélő-üzemmódra vált, ezért a legközelebbi étkezéskor mindent megtesz azért, hogy tartalékot képezzen: vagyis nem égeti el a kalóriákat a megszokott módon. 

A Cambride munkatársai szerint a fogyókúra sokszor épp azért sikertelen, mert a kalóriabevitelt olyan mértékben korlátozza, ami már épp ezt az éhezéses állapotot idézi. A szervezet ezért a legközelebbi étkezéskor raktározni kezd, és a fölösleges kilók csak szaporodnak ahelyett, hogy leolvadnának. 

„Létezik az agyunkban egy úgynevezett kalóriamérő, ami a kalóriabevitelhez alakítja az anyagcserefolyamat sebességét. Tudunk ugyan a működéséről néhány dolgot, de még mindig nagyrészt homályos, mi történik pontosan”

– fejti ki a kutatást vezető Dr. Clémence Blouet. 

Kiderült az is, hogy az agyban neuronok egy bizonyos csoportja irányítja az éhségérzetet és az energiabefektetést: ha van elérhető étel, étvágyat gerjeszt, egyéb esetben azonban a túlélés érdekében raktároz. Így nem érdemes éhezni, ha fogyni vágyunk, inkább a csökkentett, de egyenletes és kielégítő kalóriabevitel ajánlott. 

Fogyókúrázol? Az alábbi ételek elfogyasztását kétszer is gondold meg!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

10 tipp fogyókúrához – sztároktól

10 tipp fogyókúrához – sztároktól

Az A-listás celebeknek aztán érdemes mindig bombaformában lenni, ha nem akarnak dacolni a kellemetlen kommentekkel, és a pletykalapokkal.
A fogyókúra alatt se legyél éhes!

A fogyókúra alatt se legyél éhes!

Gökler Kriszti tanácsai segítenek ennek megvalósításában

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!