Igaz, hogy a koplalástól raktározni kezd a szervezetünk és hízunk, vagy ez városi legenda?
2022. September 19.Bár rengeteget hallhatunk arról az éhezéses állapotról, ami után minden bevitt kalóriát raktározni kezd a szervezetünk, a szakemberek sokáig nem értettek egyet abban, hogy valóban létező jelenségről beszélünk. Úgy tűnik azonban, hogy mindez nem fikció, hanem a valóság.
Mindenki hallotta már az alaptézist: diéta idején tilos koplalni, mert ha az ember hosszú ideig éhezik, szervezete túlélő-üzemmódra vált, ezért a legközelebbi étkezéskor mindent megtesz azért, hogy tartalékot képezzen: vagyis nem égeti el a kalóriákat a megszokott módon.
A Cambride munkatársai szerint a fogyókúra sokszor épp azért sikertelen, mert a kalóriabevitelt olyan mértékben korlátozza, ami már épp ezt az éhezéses állapotot idézi. A szervezet ezért a legközelebbi étkezéskor raktározni kezd, és a fölösleges kilók csak szaporodnak ahelyett, hogy leolvadnának.
„Létezik az agyunkban egy úgynevezett kalóriamérő, ami a kalóriabevitelhez alakítja az anyagcserefolyamat sebességét. Tudunk ugyan a működéséről néhány dolgot, de még mindig nagyrészt homályos, mi történik pontosan”
– fejti ki a kutatást vezető Dr. Clémence Blouet.
Kiderült az is, hogy az agyban neuronok egy bizonyos csoportja irányítja az éhségérzetet és az energiabefektetést: ha van elérhető étel, étvágyat gerjeszt, egyéb esetben azonban a túlélés érdekében raktároz. Így nem érdemes éhezni, ha fogyni vágyunk, inkább a csökkentett, de egyenletes és kielégítő kalóriabevitel ajánlott.
Fogyókúrázol? Az alábbi ételek elfogyasztását kétszer is gondold meg!