Hogyan vált a hot cross bun süti az angolszász húsvét jelképévé?
2020. April 13.Ahogy nálunk elképzelhetetlen a húsvét a sonka-tojás-kalács trió nélkül, úgy az angolszász területeken a hot cross bun az a sütemény, amely szorosan összeforrt az ünneppel. Mivel nálunk is egyre népszerűbb, és egyre többen sütik meg itthon is, utánajártunk az eredetének.
De mi is az a hot cross bun?
A tradicionális hot cross bun élesztővel készülő kelt buci, enyhén fűszerezik, és a tésztájába mazsolát is szórhatunk. A tetejére jellegzetes kereszt alakzat kerül, innen kapta a nevét. Eredetileg Nagypéntekre sütötték meg. Létezik egy olyan elmélet, amely szerint az első hot cross bunt egy 12. században élt anglikán szerzetes találta fel, Nagypéntek tiszteletére jelölte meg a sütik tetejét kereszttel. Így vált a sütemény a húsvéti időszak szimbólumává.
Vagy mégis pogány eredetű?
A kereszt szimbóluma és a húsvéthoz való közelség szinte egyértelművé teszi, hogy keresztény gyökerű szokásnak véljük a hot cross bunok sütését. Azonban sokkal valószínűbb, hogy pogány eredetű, és egy Eostre germán termékenység-istennő tiszteletére rendezett ünnepre készítették. Az ő nevéből származik egyébként a húsvét angol és német elnevezése. A 4 negyedre osztott buci a Hold 4 fázisát szimbolizálta, maga a kereszt pedig a telet követő újjászületést.
Hiedelmek is kapcsolódnak hozzá
Az angolok híresen babonásak, így nem csoda, hogy a süteményhez is számtalan hiedelem kötődik. Az egyik ilyen hiedelem arra utasít, hogy a Nagypénteken sütött hot cross bunokat otthonunk szarufájára kell kötözni, hogy elijessze a gonosz szellemeket a következő esztendőben. Egy másik mendemonda szerint a bucik megóvják a tengerészeket a hajótöréstől. És létezik egy olyan vélekedés is, amely közös sütievésre buzdít: ha valakivel elfogyasztunk egy hot cross bunt, biztosak lehetünk abban – legalábbis a babona szerint –, hogy jövőre is fennmarad a barátságunk.
Források: The Kitchn, Good Food Ireland