Hogyan tehetjük izgalmasabbá a zöldséges ételeket?
2019. July 9.Legtöbben jóban vagyunk a zöldségekkel, ám lehet, hogy vannak páran a környezetünkben, akiket még meg kellene győzni a zöldségfogyasztás fontosságáról. Érdemes megmutatni, hogy a zöldségalapú ételek nem csupán egészségesek, hanem nagyon-nagyon finomak is, gyorsan felejtsük el az ízetlen, túlfőtt sárgarépát!
Készítsünk mártogatóst
A mártogatós nagyszerűen elnyeli a maradék zöldségeket, ráadásul izgalmas előételt kreálhatunk pár tálka zöldségkrémből. Padlizsánkrém, joghurtos-uborkás dip vagy éppen sült répás-kurkumás mártogatós? Ezekre egyetlen zöldségellenző sem mondhat nemet. Tálalhatjuk zöldséghasábokkal, de ha ez már „sok a jóból”, pirítóssal, friss bagettel is isteni lesz.
Süssük ropogósra
És még egy ötlet az előző ponthoz: ha már van mártogatósunk, miért ne készíthetnénk mellé ropogós zöldségcsipszet? Rengeteg fajta zöldség alkalmas a célra, ilyen például a karalábé, a sárgarépa, a zeller vagy az édesburgonya. Finoman locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg sóval vagy egyéb fűszerekkel, és már mehetnek is a sütőbe.
Főzés helyett sütés
Sok zöldség alapvetően ízesebb lesz, ha főzés helyett sütőben sütjük puhára. Finoman karamellizálódik a külsejük, kívül ropogóssá, belül krémessé válnak. Próbáljuk ki így a céklát, a sütőtököt és az édesburgonyát.
Ne főzzük túl
Persze dönthetünk a főzés mellett is, csak figyeljünk az időre. A legegyszerűbb ugyanis úgy elrontani a zöldségféléket, ha túlfőzzük őket.
Konfitáljunk
Az édes koktélparadicsom nagyon finom ezen a módon elkészítve. Tegyük sütőtálba, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk meg, dobjunk mellé egész gerezd fokhagymákat és rozmaringágakat, majd süssük puhára a sütőben minél alacsonyabb hőfokon.
Krumpli és tészta helyett
Cukkiniből és vajtökből a sütőben egészséges hasábkrumpli pótlékot készíthetünk. A cukkinit pedig ha vékony csíkokra, „spagettire” vágjuk, tészta helyett is ehetjük a kedvenc szószunkkal.
Forrás: love FOOD