Hogyan kell szakszerűen felszeletelni a különböző fajta sajtokat?
2019. April 26.Sajt és sajt között óriási különbség lehet ízük, állaguk és textúrájuk tekintetében, így nem csoda, hogy a hozzáértők eltérő módszereket, technikákat javasolnak a különböző fajta sajtok felszeleteléséhez. Ábránk is van hozzá, mutatjuk.
1. Piramis formájú kecskesajtok
Vágjuk úgy, mintha tortát vágnák szeletekre, haladjunk felülről lefelé.
2. Nagyobb darab gouda sajt
Itt persze nem a malomkeréknyi méretű sajtról, hanem egy abból vágott darabról van szó, amit aztán otthon tovább fogunk szeletelni. Arra kell törekednünk, hogy minden szeletre jusson valamennyi a sajt széléből is, ezért először a keskeny belső résztől kifelé haladva vágjunk párhuzamos csíkokat. Amikor a külső kéregtől már csak olyan 5 cm-re vagyunk, akkor a sajt tetejével és aljával párhuzamosan szeleteljük fel a sajtunk maradékát.
3. Hengeres formájú kecskesajtok
Ezeknek a sajtoknak gyakran fűszeres a külseje, ezért érdemes karikákat vágni belőle, hogy minden szeletre egyformán jusson a külső fűszeres bevonatból.
4. Kékpenészes sajtok
Helyezzük a sajtunkat egy vágódeszkára úgy, hogy a legélesebb szögben találkozó oldalak álljanak felfelé. Az így kapott felső él közepétől vágjuk le a szeleteinket kifelé haladva.
5. Brie
Először vágjuk le a végét: nem a hegyes felét, hanem a külsőt. (Mivel ez a legfinomabb rész, rögtön félre is tehetjük magunknak – ajánlja az önzetlen sajtszakértő…) Ezután a sajt hegyétől kiindulva vágjunk le nagyjából egyforma szeleteket a friss vágási felület felé haladva, mintha egy tortaszeletet osztanánk további részekre.
Forrás: purewow