Híres emberek híres süteményei – Sütöttél már Kossuth-kiflit vagy Deák-tortát?
2020. March 15.Nemzeti ünnepünkön, március 15-én rendre előkerül a Kossuth-kifli receptje. Ám nem csupán Kossuth Lajosról neveztek el süteményt, sok-sok „híres ember neves” desszert hagyományozódik nemzedékről nemzedékre.
Kezdjük a címadóval – Kossuth-kifli és Kossuth-kenyér
A félhold alakú kis sütik receptje Palugyay Jakabtól, a pozsonyi Vasforrás étterem szakácsától származik. A vendéglő az országgyűlési képviselők törzshelye volt, az urak pedig igencsak szerették a diós és a mákos kifliket. Kossuth Lajos kedvence viszont a mandulás változat volt, ezért nevezte el róla a vendéglős Kossuth-kiflinek. Az egyszerű kevert tésztát ma is gyakran sütik, készíthető dióval vagy mogyoróval is, ha egy kis változatosságra vágyunk.
A Kossuth-kenyér kakaós, kevert sütemény, amit dióval vagy mandulával gazdagítunk. Őzgerincformában sütjük, felszeletelve, porcukorral meghintve tálalhatjuk.
Deák-torta
Erre a süteményre mondjuk azt, hogy örök klasszikus. A piskótalapok mandulával készülnek, közéjük pedig frissen főzött presszókávéból készült krém kerül. Díszíthetjük tejszínhabbal, de pár egész kávészem is remekül mutat a süti tetején.
Mikszáth-szelet
A Mikszáth-szelet egy sárga és egy barna, kakaós részből áll. A kész süteményt baracklekvárral töltjük meg – azaz ragasztjuk össze –, és úgy vágjuk fel, hogy minden szelet sárga-barna csíkos legyen.
Fedák Sári süteményei
Fedák Sári kora híres színésznője, primadonnája, énekesnője volt. Két süteményt is elneveztek róla, a Fedák-lepényt és a Fedák-tortát. Előbbi egy picike hasonlóságot mutat a Kossuth-kifli receptjével: kevert egyensúlytészta az alapja, amelyet vaníliával ízesítünk. A tetejére durvára tört mandula kerül, így sütjük készre. Szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
A Fedák-torta igazi habos-babos sütemény: gesztenyés piskótalapok között gazdag tejszínhabos krém rejtőzik, a tetejére pedig áttört, édesített gesztenyemassza kerül díszítésként.
Jókai-torta
Ínyenc desszert a javából, amelynek ráadásul a színe is nagyon hívogató. A piskótalapokat tejszínes-narancsos krémmel töltjük meg, a tetejére pedig karamellréteg kerül.