Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Híres emberek híres süteményei – Sütöttél már Kossuth-kiflit vagy Deák-tortát?

2020. March 15.

Nemzeti ünnepünkön, március 15-én rendre előkerül a Kossuth-kifli receptje. Ám nem csupán Kossuth Lajosról neveztek el süteményt, sok-sok „híres ember neves” desszert hagyományozódik nemzedékről nemzedékre. 

 

Kezdjük a címadóval – Kossuth-kifli és Kossuth-kenyér 

A félhold alakú kis sütik receptje Palugyay Jakabtól, a pozsonyi Vasforrás étterem szakácsától származik. A vendéglő az országgyűlési képviselők törzshelye volt, az urak pedig igencsak szerették a diós és a mákos kifliket. Kossuth Lajos kedvence viszont a mandulás változat volt, ezért nevezte el róla a vendéglős Kossuth-kiflinek. Az egyszerű kevert tésztát ma is gyakran sütik, készíthető dióval vagy mogyoróval is, ha egy kis változatosságra vágyunk. 

A Kossuth-kenyér kakaós, kevert sütemény, amit dióval vagy mandulával gazdagítunk. Őzgerincformában sütjük, felszeletelve, porcukorral meghintve tálalhatjuk. 

 

Deák-torta 

Erre a süteményre mondjuk azt, hogy örök klasszikus. A piskótalapok mandulával készülnek, közéjük pedig frissen főzött presszókávéból készült krém kerül. Díszíthetjük tejszínhabbal, de pár egész kávészem is remekül mutat a süti tetején. 

 

Mikszáth-szelet 

A Mikszáth-szelet egy sárga és egy barna, kakaós részből áll. A kész süteményt baracklekvárral töltjük meg – azaz ragasztjuk össze –, és úgy vágjuk fel, hogy minden szelet sárga-barna csíkos legyen.

 

Fedák Sári süteményei 

Fedák Sári kora híres színésznője, primadonnája, énekesnője volt. Két süteményt is elneveztek róla, a Fedák-lepényt és a Fedák-tortát. Előbbi egy picike hasonlóságot mutat a Kossuth-kifli receptjével: kevert egyensúlytészta az alapja, amelyet vaníliával ízesítünk. A tetejére durvára tört mandula kerül, így sütjük készre. Szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk. 

A Fedák-torta igazi habos-babos sütemény: gesztenyés piskótalapok között gazdag tejszínhabos krém rejtőzik, a tetejére pedig áttört, édesített gesztenyemassza kerül díszítésként. 

 

Jókai-torta 

Ínyenc desszert a javából, amelynek ráadásul a színe is nagyon hívogató. A piskótalapokat tejszínes-narancsos krémmel töltjük meg, a tetejére pedig karamellréteg kerül. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!