Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Házhoz jön az élményfőzés! A Budapest Makery DIY étterem közösségi programot kínál az otthonod biztonságában

Kipróbáltuk a delivery.makery élménycsomagjait
2021. március 27.

A Budapest Makery eredeti koncepcióját talán már senkinek sem kell bemutatni: beülsz, főzöl, eszel, közben pedig beszélgetsz és kikapcsolódsz a társaságoddal – hiszen főzni jó, együtt főzni még jobb. A koronavírus-járvány miatt a Dob utcai étterem átmenetileg zárva tart, ám a Makery csapata gondolt egy nagyot és helyszínt váltott, az élményfőzés maradt, viszont átkerült egyenesen a nappalidba vagy étkeződbe, hogy biztonságban főzőcskézz a családoddal, akár személyesen, akár mondjuk Skype-on keresztül.

Kezdjük azzal: imádtuk! Pénteki kikapcsolódásként főztünk le két előételt és két főételt, közben iszogattunk, beszélgettünk, a sütő pedig szépen végezte a dolgát. De ne rohanjunk ennyire előre, nézzük az alapokat!

Kacsaízelítő színes marinált és sült zöldségekkel

Mi is pontosan a delivery.makery szolgáltatás?

„Együtt sütős” élmény a javából. A Budapest Makery honlapján speciális delivery.makery ételek közül választhatjuk ki a kedvenceinket: előételeket, főételeket és desszerteket. 3 különböző csomag mellett dönthetünk, mindet minimum két főre előrendelhetjük másnapra. A Fun, a Cool és a Trend élménycsomagok a megrendelt ételtípusok (előétel/desszert, főétel) számában, illetve a hozzájuk választható italok számában, fajtájában különböznek. Fontos tudni, hogy egy csomag megrendelése nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugyanazt „kell” fogyasztania, ugyanúgy rendelhetünk, mint egy étteremben: egyesével választhatjuk ki az ételeket és italokat, akár úgy is, hogy mindenki mást próbál ki. Emellett jelenleg hétvégén azonnali, Budapest belvárosi kiszállítással a Netpincéren keresztül szintén rendelhetünk csomagokat. A koronavírus-járvány a céges csapatépítőket is alaposan átalakította, új programként rengeteg cég választja a Makery céges online csapatépítő verzióját akár kisebb, akár több 100 fős mennyiségben. 

Az ételek nagyon izgalmasak, mi alig tudtunk dönteni, végül előételnek pikáns garnélanyársat kértünk édesburgonyahasábbal és sült paprika alapú szósszal, illetve kacsaízelítőt színes marinált és sült zöldségekkel. Főételnek pásztorpitét rendeltünk szarvasgerinccel, valamint dióbundás szarvassültet volcano burgonyával és zöldbors-mártással. Italból alkoholmentes, alkoholos long drink és prosecco is érkezett.

A rendelésünket praktikus lapos dobozokban adja át a futár. Érdemes rögtön nekiállni a főzésnek, de ha valaki később ér haza vagy a Skype-party csak este kezdődik, mehetnek a csomagok a hűtőbe (legfeljebb 3-6 órát ajánlott hűtőben tárolni a friss hozzávalók miatt). Ha kinyitjuk a dobozt, jön a meglepetés: a Makery megspórolta nekünk a főzés „nemszeretem folyamatait”: fogásunk valamennyi összetevője kimérve, kiporciózva érkezik. Már ránézni is jó az apró boxokkal megpakolt dobozbelsőre!

Indulhat a főzés! Hogyan álljunk neki?

Először is ideje előkapni az első italokat, hiszen ez most élményfőzés, nem pedig kötelező kör a konyhában. Sőt! Helyszínünk ezúttal nem is a konyha, hanem a nappali vagy az étkező, és annyian alkothatunk együtt, amennyien csak elférünk az étkezőasztal körül. Nem klasszikus főzésben lehet tehát részünk, hanem közösen átélhető társas élményben.

Fotó: Budapest Makery

Amire még feltétlenül szükségünk lesz, az a telefonunk vagy a tabletünk. Olvassuk be a dobozon található QR-kódot, így rögtön a receptvideókat tartalmazó oldalon találjuk magunkat: csapjunk is bele! A receptvideó abszolút érthetően „magyaráz” (mi direkt nem néztük meg előre az egészet, hanem lépésről lépésre haladtunk). Egy jó tanács: a dobozunkat mindig úgy tegyük magunk elé, ahogy a videón is látjuk, ugyanis a boxok nincsenek felcímkézve: azt vesszük ki és azzal dolgozunk, amit a videó mutat. Az egyes lépések addig ismétlődnek, amíg nem lapozunk tovább, a lemaradás veszélye így kizárt.

Miért együtt sütős ez az élmény? A válasz roppant egyszerű: az ételek az előkészítést követően mind a sütőbe kerülnek, ez pedig azért praktikus, mert szép sorban süthetünk, az előkészítés, összeállítás pedig folyhat párhuzamosan az étkezőben, semmit sem kell a tűzhelyen főznünk.

Mire lesz szükségünk? A legalapvetőbb konyhai eszközökre, például keverőtálra, kisebb tepsire, konyharuhára (és pár további tényleg hétköznapi eszközre), valamint sütőre. A dobozban még sütőpapírt és konyhai papírtörlőt is találunk, plusz a kedvencünket: egy papír, kihajtogatható mobil/tablettartót. Igen-igen, erre tesszük a videólejátszó eszközt, így kényelmesen elhelyezhetjük oda az asztalon, ahonnan a legjobban látjuk.

Fotó: Budapest Makery

Pikáns garnélanyárs édesburgonyahasábbal és sült paprika alapú szósszal

Miért szerettük nagyon?

Megfőztük, megettük és akár már holnap újrarendelnénk, addig pedig 5 kulcsszó kiemelésével összefoglaljuk, hogy miért is tetszik annyira a koncepció.

Örömfőzés

A delivery.makery a főzés és az együtt töltött minőségi idő örömét biztosítja az otthonunkban. Összekovácsol, kikapcsolódásra ösztönöz, feledteti a mostani nehezebb időszakot.

Sikerélmény

Tuti siker gyerekeknek és felnőtteknek, sőt azoknak is, akik saját elmondásuk szerint egyáltalán nem járatosak a konyhában. Ha követjük a videót, elronthatatlan a recept. Sőt! Minden pontosan ugyanolyan lesz.

Ötletes

A kevésbé járatosak lehet, hogy csak annyit észlelnek, hogy „jé, ez sikerült!” (és ennyi pont elég), a gyakorlottabbak viszont felfedezhetnek benne sok-sok szuperklassz elemet. A mi személyes kedvencünk a pásztorpite burgonyás rétegéhez szükséges krumplipüré végtelenül felgyorsított és leegyszerűsített verziója – nem lőjük le a poént, de imádtuk! Annyit azért elárulunk, hogy a megoldás abban rejlik, hogy a dobozba a hozzávalók bizonyos el- vagy előkészítettségi állapotban kerülnek, így lesz ripsz-ropsz kész krumplipürénk.

Pásztorpite szarvasgerinccel

Praktikus

Maga a doboz és benne a kis boxok is elképesztő praktikusak, minket ezek mellett a további apró, de látványos kreatív megoldások szintén elvarázsoltak. Ilyen például, hogy amennyire lehet, spórolhatunk a hozzáadott konyhai eszközökkel: a fűszerkeverékhez az egyik kis boxban mixeljük az összetevőket, azaz nem kell plusz edény, aztán van, amikor több elem egy, a dobozzal együtt érkezett befőttes üvegben „melegszik fel” vagy „rázódik össze”, és azt is szerettük, amikor a receptvideó egy pontján átcsoportosítottunk pár boxot, és voilá, a nagy doboz egy részével már végeztünk is, ezután pedig csak a maradék kompakt kis boxunkkal dolgoztunk.

Finom

Utoljára, de persze nem utolsósorban, hiszen mit sem érne mindez, ha a főzés (sütés) végén nem mennyeien finom fogásokkal pakolhatnánk tele a tányérunkat. Friss, fűszeres, kreatív, izgalmas ízpárosításokat kóstolhatunk, sőt olyan alapanyagokból készült ételeket is rendelhetünk, amelyek különlegesebb húsfélékből (például szarvas) készülnek vagy éppen extrább fűszereket tartalmaznak, azaz lehet, hogy magunktól meg sem próbálnánk beszerezni a hozzávalókat.

Dióbundás szarvassült volcano burgonyával és zöldbors-mártással

Rendeléshez látogass el a Budapest Makery makery.delivery oldalára!

Kövesd a Budapest Makeryt Facebookon és Instagramon is!

Fotó: Budapest Makery

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.