Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Halványítanál a bőrfoltjaidon? Van egy friss módszer is rá!

Ne csak a japán nőket szépítse a koji nevű AHA-sav.
2022. February 3.

A szépségápolás piacán vannak stabil szereplők: ilyen például a C-vitamin, a szalicilsav és a hialuronsav. Emellett akadnak olyan anyagok is, amelyek jelenleg még a radar alatt várják, hogy a nagyvilág felfedezze őket. Ilyen a kojisav is, melynek bámulatos hatékonyságát egyelőre főleg az ázsiai nők ismerik. A japán rizsbort erjesztő gombák melléktermékeként létrejövő szer leginkább a sötét bőrfoltok halványításában jeleskedik, de akár pigmenttúltengés esetén is bevethető. Akiknek ilyen problémái adódnak, azok gyakran valamilyen szépészeti klinikán szeretnének változtatni a zavaró jelenségen, orvosi segítséggel. Ám a dokik is olyan kencéket használnak előszeretettel, melyekben ez a természetes sav van.
Otthon is tehetünk egy próbát ezzel a szupersztár összetevővel, főleg ha az eredményessége mellett a szakértők is kiállnak. A kojisav egy melanin-képző enzim működését fogja vissza – így a sötét pöttyök sem lesznek annyira feltűnőek. Nem mellesleg – antioxidánsról beszélünk: képes azokat a szabad gyököket semlegesíteni, melyek az arcunkon ráncokat, a bőrpírt és a petyhüdtséget okozzák. Gyulladáscsökkentő, illetve mikroba-ellenes jellege is van, ami aknés problémáknál jön kapóra.

Ez az alfa-hidroxisav (AHA) egy kémiai hámlasztó – így adódik a kérdés, hogy mennyire biztonságos a használata. Általában jól tolerálja a bőr, de szokták kombinálni más bőrvilágosító anyagokkal is. Először alacsony koncentrációban kezdjük a kipróbálását (ami 1-4 százalékos oldatot jelent), nehogy érzékenységet vagy szárazságot tapasztaljunk a célterületen. Ha alapból ilyen a bőrünk, akkor inkább kerüljük – a normál és zsírosabb alkatúakkal viszont csodákat művel!
Napfoltok, illetve sérülés és irritáció utáni túlzott pigmentáció (PIH), sőt: melasma esetén feltétlen érdemes egy esélyt adnunk a kojisavnak. A mindennapjainkba úgy vezethetjük be, ha arctisztítóként vagy szérum formájában kezdjük el alkalmazni. Más bőrvilágosító összetevőkkel szintén jól párosítható: akár a C- vagy B3-vitamin (azaz a niacinamide nevű tétel) tartalmú termékekkel is jól működik. Koji-s szappan szintén kapható már – ebbe általában keramidot tesznek, ami a kellő hidratálást biztosítja. Most még csak síelőknek aktuális az, hogy a napi rutin végén gondoskodjanak a megfelelő napvédelemről, de nemsokára itt a tavasz…

Ez is érdekelhet:

12 hónap után tényleg dobjam ki a kozmetikumokat?

Perzsa
Forrás: glamourmagazine.co.uk

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!