Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

12 hónap után tényleg dobjam ki a kozmetikumokat?

Tárold okosan, és akkor nyerhetsz még egy kis időt.
2021. október 11.

Korábban írtunk már arról, hogy az élelmiszerek esetén mekkora a kockázat, ha lejár a csomagoláson feltüntetett határidő. Egyrészt a gyártás dátuma, másfelől pedig a felbontás utáni szakasz is számít, és ez alól a kozmetikumok sem kivételek. Ez utóbbit jelöli a PAO (period after opening), egy fedelét felemelő tégellyel és a hasznos hónapok (M) számával.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SYDNEY & CANBERRA PRO MUA (@mynxbeaute) által megosztott bejegyzés

Érdemes eleve kisebb kiszerelésű termékeket vásárolni, akkor vélhetően a határidő előtt kiürítjük a dobozt. Ám akciósan nagyobb tételekhez juthatunk hozzá, aztán meg sajnáljuk kidobni a maradékot. A gyártó által 12 hónapra szavatolt krémet addig biztonságosan használhatjuk, ám utána saját felelősségre kenjük csak fel. És a várt hatékonyságra se számítsunk ennyivel a felbontás után. Kevésbé tartós összetevőkből állnak például a természetes címkével ellátott termékek.
Felbontás nélkül is tönkremehet valami, hiába volt szobahőmérsékleten – ezt a végdátumot az EXP M/Y jelölésből matekozhatjuk ki. Nagyjából három év szokott lenni a kozmetikumok többségénél, ám például fénytől védett helyen a márkás parfümök még plusz évekig is húzhatják. Viszont ha opálosodást, szeszesebb illatot vagy színváltozást érzékelünk, akkor sajnos elbúcsúzhatunk ettől a terméktől is. A többi holminál az állag eltérése szintén beszédes lehet.
Érdemes filccel felírni a tégelyre a felbontás idejét, és ezt a dátumot akár a naptáradba is beírni. Ne tegyük ki a kozmetikumainkat hőségnek, se párának, és inkább egy tiszta kiskanállal vagy spatulával nyúljunk a krémekbe, nehogy a kezünkről valami szennyeződést vigyünk az anyagba. Egy pumpás vagy tubusos hidratálókrém jobban ellenáll a baktériumoknak, mintha nagy felületű edényben volna. Minél több aktív összetevőt tartalmaz egy kozmetikai áru (mint például a fényvédő faktor esetében), annál hamarabb lejárhat. A folyékony termékek olaj vagy víz alapúak, így fél évet ha bírnak; a por bázisúak jobban ellenállnak a baktériumoknak. Ha a szempillafesték beszárad, akkor ne vizezzük vagy olajozzuk utólag, mert irritációt okozhatunk. Illetve ha volt kötőhártya-gyulladásunk, akkor sajnos muszáj lesz kidobni a szemkörnyéket érintő kozmetikumokat.
Kettő darabot ne bontsunk fel ugyanolyan funkciójú termékből – inkább várjuk meg, hogy kifogyjon az előző. Hűtőben se tartsunk krémeket, ha nem kifejezetten úgy tervezték őket. A sminkes ecseteket rendszeresen tisztogassuk: a szintetikus szálak kevésbé veszik fel a festékanyagokat, ám heti egy takarítást kapjanak. A szivacsokat viszont minden használat után ki kellene pucolni, illetve száraz, szellőző helyen tároljuk őket.

Perzsa
Forrás: blog.gopicky.com/luxiebeauty.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez Marton Adrienn egyik kedvenc házi kozmetikuma

Ez Marton Adrienn egyik kedvenc házi kozmetikuma

Pozitív hatása szervezetünkre, külsőnkre és közérzetünkre a tudomány szempontjából is vitathatatlan!
Nahát, Ariana Grande is saját kozmetikai lánccal állt elő

Nahát, Ariana Grande is saját kozmetikai lánccal állt elő

A Grammy-díjas popsztár újabb csúcsok meghódításra készül.
Smink nélkül visszatérni az irodába, te bevállalnád?

Smink nélkül visszatérni az irodába, te bevállalnád?

A koronavírus óta megváltozott az életünk, és ez alól a munkába járás sem kivétel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!