Hajlamos vagy a migrénre? Ez a 8 étel segít enyhíteni a kínzó fájdalmat
A migrén olyan hívatlan vendég, „aki” mindig rosszkor jön, és hosszú ideig képtelenek vagyunk kitessékelni az otthonunkból, azaz a fejünkből. Sajnos a génjeinket nem tudjuk lecserélni, az étrendünket viszont könnyedén megváltoztathatjuk az egészségünk és a jó közérzetünk érdekében.
Első lépés az orvos! Fontos tisztában lennünk a migrénünk kiváltó okaival és azzal, hogy egyéb szervi betegség nem áll-e a háttérben. Ha zöld utat kapunk, érdemes nekiállni diétázni. A helyes étrendre ne úgy tekintsünk, mint minden tünetünket elmulasztó varázsütésre, de az egyes élelmiszerekben fellelhető vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és egyéb tápanyagok segíthetnek a panaszok enyhítésében.
Gyakori migrén? Fogyasszunk gyakran a következő élelmiszerekből!
1. Füge
A hétköznapi élelmiszerekből nehéz káliumhoz jutnunk. Itt jön képbe a füge! A kálium elektrolitekkel kombinálva csökkenti a gyulladásokat, illetve megakadályozza a kiszáradást. Ez azért szuper hír, mert gyakran a felsoroltak a kiváltó okai az erős fejfájásos tüneteknek.
2. Lazac
Az omega-3 zsírsavban és ásványi anyagokban gazdag hal szintén gyulladáscsökkentő, B-vitamint és riboflavint is tartalmaz. Ezek pedig mind csökkenthetik a migrén intenzitását – mutatott rá több tanulmány.
3. Avokádó
Kell még egy ok arra, hogy beépítsük ezt a finomságot az étrendünkbe? Akkor mondjuk! Olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek nem csupán csökkentik a fejfájás erősségét, hanem megelőző hatással is bírnak.
4. Édesburgonya
Sok B-vitamint, C-vitamint és káliumot tartalmaz, ezért hathatós segítséget nyújt a fájdalom leküzdésében.
5. Étcsoki
Minél magasabb kakaótartalmút válasszunk, legalább 70%-osat, a magasabb kakaótartalom ugyanis több magnéziumot is jelent. A magnéziumot a stressz ellenszerének tartják, szervezetünk szinte minden szövetében megtalálhatjuk, beleértve az agyunkat is. Hiánya migrén kialakulásához vezethet.
6. Garnéla
Gyulladáscsökkentő antioxidánsai a migrén ellen is bevethetők.
7. Leveles kelfélék (például kelkáposzta, fodros kel)
Rostok, magnézium és omega-3 zsírsav: igen, ezeket mind tartalmazzák, ezért nem nehéz kitalálni, hogy mennyire hasznosak lehetnek a fejfájásos panaszok elleni harcban.
8. Quinoa
Kiegyensúlyozott arányban találhatók benne szénhidrátok és fehérjék, illetve gazdag magnéziumban, cinkben, vasban, káliumban, B-vitaminban és kalciumban. Nem véletlenül szuperélelmiszer! Jó migrén ellen, illetve az emésztőrendszerünk is hálás lesz érte.
Mit ne együnk? Ezek az élelmiszerek kiválthatják a migrénes fejfájást
A másik oldalról is megközelíthetjük a problémát. Lássuk, mely ételek válthatnak ki fejfájást! A nitrátokban gazdag élelmiszerek – ezek legtöbbször kész húsételek – nem lesznek a barátaink, hasonlóan az adalékanyagok, cukros desszertek, csokik sem. Vigyáznunk kell az érett sajtokkal és egyéb tejtermékekkel, a tojással, a vöröshagymával, a paradicsommal és az olajos magvakkal. Bizonytalanság esetén érdemes 2-3 hétig étkezési naplót vezetni, így könnyedén megbizonyosodhatunk arról, hogy mely élelmiszerek okoznak migrénes tüneteket.
Forrás: So Delicious