Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ha érzékenyek a fogaink, a legjobb, amit tehetünk, ha elkerüljük bizonyos ételek fogyasztását. Mutatjuk a listát!

2020. February 22.

Az érzékenység az egyik leggyakoribb fogprobléma, túlságosan hideg vagy forró italokra, édes ételekre sokan reagálnak azzal a bizonyos éles, erős, belehasító fájdalommal. Van pár olyan étel, amit érdemes elkerülni, vagy ha teljesen kizárni nem is szeretnénk, legalább fogyasszuk óvatosan. 

 

1. Cukros, szénsavas italok 

A lehető legrosszabb kombináció. A cukor édessége és a szénsav egyaránt irritálja az érzékeny fogakat, nem is beszélve arról, ha még jégkockákat is dobálunk az üdítőnkbe. 

 

2. Fagyi 

Bár ebben az esetben nincs szó szénsavról, ennek ellenére sem sokkal jobb a helyzet. Hideg és cukros, ha pedig bele is harapunk a krémes finomságba, gyakorlatilag biztos, hogy számolhatunk a fájdalommal. 

 

3. Forró kávé 

A forró italok hasonló problémát okozhatnak, mint a túlságosan hideg ételek, italok. A hozzáadott cukor súlyosbítja a helyzetet, cukor nélkül pedig a kávé savassága az, ami a hőmérsékleten túl irritálhatja a fogakat. Ha nem ragaszkodunk a feketéhez, löttyintsünk egy kevés tejet a csészénkbe, a hőmérsékletet és a savasságot egyaránt csökkenti. 

 

4. Cukorkák 

Akár kemény cukorkáról, nyalókáról, akár nyúlós-ragacsos édességekről, karamelláról van szó, a cukortartalom és az állag sem barátja az érzékeny fogaknak. Stimulálják a dentin idegeit, azaz a fájdalom garantált. 

 

5. Citrusok

A narancs, a citrom, a lime, a grépfrút vagy az ananász rendkívül egészséges gyümölcsök, ám savasságuk révén irritálhatják a fogakat. 

 

6. Paradicsom 

Szintén a savtartalma a ludas. Rossz hír a paradicsom kedvelőinek, hogy mind a nyers, mind pedig a főtt gyümölcs (például paradicsomszósz) savas, tehát okozhat fájdalmat. 

 

Forrás: Everyday Health 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Drasztikusan kevés zöldséget fogyasztunk

Drasztikusan kevés zöldséget fogyasztunk

Ez derült ki a Bonduelle reprezentatív kutatásából

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!