Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mit is jelent valójában, ha egy élelmiszer organikus?

2019. December 3.

Az organikus ételekkel kapcsolatos igazságot nem is annyira egyszerű kibogozni, mint hinnénk. Számos téves információ terjed az interneten, épp ezért nehéz elválasztani a tényeket a különböző féligazságoktól. Sok-sok kérdés merülhet fel a fogalommal kapcsolatban, például az, hogy az organikus élelmiszereket vajon a növényvédő szerek teljes kihagyásával termesztik-e, vagy az, hogy tartalmaz-e méreganyagokat. Tegyük tisztába az alapfogalmat!

Mit takar az organikus kifejezés?

Az organikus termelésben élen járó Egyesült Államok agrárminisztériuma az adott élelmiszert annak alapján vizsgálja, hogy mit nem tartalmaz, és nem arra fókuszál, hogy mi található benne. Létezik egy terjedelmes lista a tiltott anyagokról – például rovarirtók, műtrágyák és tápoldatok –, ezt vetik össze az adott élelmiszer összetevőivel. Fontos kiemelni, hogy nem minden szer tilos, az organikus élelem termelése azonban engedélyköteles, és csak olyan szerek használhatók, amelyek nem károsak az emberi szervezetre és a környezetre.

Mi a helyzet az organikus húsokkal?

Szintén a fent említett minisztérium mondta ki, hogy egy hús akkor organikus, ha az állat természetes közegében élte le az életét. Sőt, a haszonállat által elfogyasztott takarmánynak szintén organikusnak kell lennie. Továbbá az emberi fogyasztásra nevelt állatokat antibiotikummal és hormonokkal sem szabad kezelni, ha organikus szempontokat veszünk figyelembe.

Milyen egyéb élelmiszerek nevezhetők organikusnak?

A húsokon, valamint a zöldségeken és gyümölcsökön kívül sok más élelmiszert árulnak organikus címkével ellátva. A több hozzávalós vagy előre elkészített, csomagolt élelmiszerek akkor lehetnek organikusak, ha mesterséges adalékanyagoktól mentesek, illetve ha valamennyi összetevőjük külön-külön is organikusnak tekinthető. Kivételt képeznek azok a hozzávalók, amelyek nem kizártak, ám jellegükből fakadóan nem lehetnek organikusak. Ilyen például a szódabikarbóna. A lényeg azonban egy: szigorú ellenőrzésen esik át minden élelmiszer, így biztosak lehetünk abban, hogy valóban organikus – vagy köznyelvi szóval élve bio – az a termék, amit leveszünk a boltban a polcról.

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezért igyunk organikus kávét

Ezért igyunk organikus kávét

Ijesztő okunk van rá.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!