Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mit is jelent valójában, ha egy élelmiszer organikus?

2019. december 3.

Az organikus ételekkel kapcsolatos igazságot nem is annyira egyszerű kibogozni, mint hinnénk. Számos téves információ terjed az interneten, épp ezért nehéz elválasztani a tényeket a különböző féligazságoktól. Sok-sok kérdés merülhet fel a fogalommal kapcsolatban, például az, hogy az organikus élelmiszereket vajon a növényvédő szerek teljes kihagyásával termesztik-e, vagy az, hogy tartalmaz-e méreganyagokat. Tegyük tisztába az alapfogalmat!

Mit takar az organikus kifejezés?

Az organikus termelésben élen járó Egyesült Államok agrárminisztériuma az adott élelmiszert annak alapján vizsgálja, hogy mit nem tartalmaz, és nem arra fókuszál, hogy mi található benne. Létezik egy terjedelmes lista a tiltott anyagokról – például rovarirtók, műtrágyák és tápoldatok –, ezt vetik össze az adott élelmiszer összetevőivel. Fontos kiemelni, hogy nem minden szer tilos, az organikus élelem termelése azonban engedélyköteles, és csak olyan szerek használhatók, amelyek nem károsak az emberi szervezetre és a környezetre.

Mi a helyzet az organikus húsokkal?

Szintén a fent említett minisztérium mondta ki, hogy egy hús akkor organikus, ha az állat természetes közegében élte le az életét. Sőt, a haszonállat által elfogyasztott takarmánynak szintén organikusnak kell lennie. Továbbá az emberi fogyasztásra nevelt állatokat antibiotikummal és hormonokkal sem szabad kezelni, ha organikus szempontokat veszünk figyelembe.

Milyen egyéb élelmiszerek nevezhetők organikusnak?

A húsokon, valamint a zöldségeken és gyümölcsökön kívül sok más élelmiszert árulnak organikus címkével ellátva. A több hozzávalós vagy előre elkészített, csomagolt élelmiszerek akkor lehetnek organikusak, ha mesterséges adalékanyagoktól mentesek, illetve ha valamennyi összetevőjük külön-külön is organikusnak tekinthető. Kivételt képeznek azok a hozzávalók, amelyek nem kizártak, ám jellegükből fakadóan nem lehetnek organikusak. Ilyen például a szódabikarbóna. A lényeg azonban egy: szigorú ellenőrzésen esik át minden élelmiszer, így biztosak lehetünk abban, hogy valóban organikus – vagy köznyelvi szóval élve bio – az a termék, amit leveszünk a boltban a polcról.

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Miben rejlik a biodinamikus kertgazdálkodás titka? (X)

Miben rejlik a biodinamikus kertgazdálkodás titka? (X)

A biodinamikus kertgazdálkodás közel 100 éves története szépen lassan bevonul a köztudatba. Ez a fajta gazdálkodás az antropozófia egyik tudományága, amely tulajdonképpen a régi paraszti tudást összegzi. Mint annyi mindent, hiába az ősi tudás, újra meg kell ismerkednünk vele!
Körbenéztünk egy biogazdálgodásban Fanø szigetén, Dániában

Körbenéztünk egy biogazdálgodásban Fanø szigetén, Dániában

Kolléganőnket Dániába vitte az élet egy időre, persze hogy megkértük, nézzen körül alaposan és kóstoljon meg mindent, amit tud és szeret. Ezúttal a húsok körül fordult egyet.
Ezért igyunk organikus kávét

Ezért igyunk organikus kávét

Ijesztő okunk van rá.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.