Gyulladáscsökkentés természetesen – ezek az ételek mind segíthetnek
2019. July 2.Mielőtt belecsapunk a jótékony hatású élelmiszerek felsorolásába, tegyük tisztába az alapfogalmakat! A gyulladás kifejezés gyűjtőfogalom, kétféle gyulladástípust különböztethetünk meg. Az akut gyulladás természetes folyamat, erről beszélhetünk például akkor, ha elvágtuk a kezünk, majd gyógyulni kezd a seb. Ezzel szemben a krónikus gyulladás igen veszélyes, és többfajta betegség előjele is lehet. Roncsolja a sejteket, plusz munkát ad az immunrendszerünknek. Felfedezni is nehéz, hiszen nincsenek nyilvánvaló tünetei, de pár kisebb étrendbeli változtatással jelentősen csökkenthetjük a kialakulásának esélyét. Ebben lehetnek segítségünkre az alább felsorolt élelmiszerek.
1. Bogyós gyümölcsök
Az áfonya, a málna és a szeder nem csupán hatékony gyulladáscsökkentők, hanem a vérnyomásunkra is pozitív hatással vannak. A gyulladáscsökkentő anyagokon kívül magas a kálium, C- és E-vitamin, folsav, valamint antioxidáns tartalmuk.
2. Teljes kiőrlésű gabona
A teljes kiőrlésű gabonák, például a barna rizs és a zab tele vannak antioxidánsokkal, fitinsavval, E-vitaminnal és szelénnel, ezek mind gyulladáscsökkentő anyagok. A magas rosttartalom segíti az emésztést és a gyulladások legyőzését. Nőknek 25, férfiaknak 38 gramm rostot kellene napi szinten elfogyasztaniuk.
3. Matcha
A matcha a zöld tea karakteresebb ízű és színű rokona. Élénkzöld por állagban szerezhetjük be, gyulladáscsökkentő hatása pedig azért különösen erős, mert a zöld teához képest sokkal több EGCG-t tartalmaz, ez pedig rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő anyag.
4. Dió
A diónak magas a telítetlen, egészen pontosan a többszörösen telítetlen zsírsavtartalma, amely csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
5. Gránátalma
Mind a gyümölcs, mind pedig a leve sok előnyös tulajdonsággal bír a rákbetegségek, szívbetegségek és más krónikus betegségek megelőzésének szempontjából. Antioxidáns tartalma a vörösbornál és zöld teánál is magasabb.
6. Káposztafélék
A brokkoli, a karfiol, a kelbimbó és a karalábé mind olyan zöldség, amely fontos szerepet tölt be a különböző rákmegelőző étrendekben. Sok vitamint, kalciumot és vasat tartalmaznak.
7. Tenger gyümölcsei
Heti két alkalommal kellene halat és tenger gyümölcseit fogyasztanunk, választhatunk zsíros halakat, lazacot, tonhalat vagy szardíniát, mindnek magas az omega-3 zsírsavtartalma.
8. Olívaolaj
Az olívaolaj, különösen a kevésbé feldolgozott extra szűz fajta szintén hatékony eszköz a krónikus gyulladások elleni küzdelemben.
Forrás: Better Homes & Gardens