Grillezz gyümölcsöket, és készíts csodás desszerteket belőlük!
2022. July 27.Aki teheti, nyáron igyekszik minél többet grillezni. Sokféle grillétel van, a különféle halakon, húsokon, kolbászkákon, hamburgereken és zöldségeken át egészen a sajtig és a lepénykenyerekig. Amit ritkábban grillezünk, pedig nagyon finom, az a gyümölcs. Mert ugye sós után édeset kívánunk, és milyen jól is tud esni a főétel után egy grillezett gyümölcsből készült desszert!
Milyen gyümölcsöket grillezhetünk?
Szinte mindent, egy nagyon fontos tényezőt szem előtt tartva. Ha túl lédús a gyümölcs, akkor nehézségekbe fogunk ütközni, könnyen szétesik a hőkezelés hatására.
Kiváló választás az alma, a körte, a nektarin, a kajszibarack, a füge, az ananász, a szilva, a datolyaszilva, a dinnye és a banán. Apróbb szeműekből a szőlő, az eper és a cseresznye. Sőt, még citrusfélékkel is érdemes kísérletet tenni.
Hogyan készítsük elő a gyümölcsöket?
Mossuk meg, a héjas gyümölcsökön hagyjuk rajtuk a héjukat. A nagyobb gyümölcsöket érdemes kettévágni vagy szeletelni. 1 cm-nél vékonyabbra ne szeleteljük, mert a hőkezelés hatására ahogy puhul, nehezebb vele bánni. A kisebb gyümölcsöket húzzuk nyársra vagy tegyük egy grilltálcára. Azok a gyümölcsök, amelyek könnyen és gyorsan bebarnulnak, kaphatnak egy kis citromleves fürdőt felhasználás előtt. Vannak gyümölcsök, amelyeknek egy kis előízesítés sem árt. Ilyen például az alma, amelyet érdemes egy kevés fahéjas cukorban éppen megforgatni. Más fűszerek is előtérbe kerülnek, ilyen még a szegfűszeg, a kardamom. Ezekkel grillezés előtt és után is megszórhatjuk. Egy enyhe balzsamecetes pác is jól jöhet rájuk. Ha nyársa húzzuk a gyümölcsöket, tegyünk közéjük mályvacukrot a gyerekek nagy örömére.
Még több nyár: Így készül a frissítő sorbet
Hogyan grillezzük?
Először is a grillrács legyen tiszta. Ne legyen rajta hús vagy egyéb grillmaradék. Enyhén be lehet olajozni a tiszta felületet semleges ízű olajjal. A gyümölcsnek nem jó a nagyon magas hő, kb. 150 fok körüli grill jó neki. Lehet melegebb is, de a nagyobb darabok lassan puhulnak, és a magas hőmérsékleten az aljuk megéghet.
Miután feltettük a gyümölcsöt, hagyjuk pár percet rajta, ne piszkáljuk. Így tud az alja szépen megkaramellizálódni. Egynek az alját megnézzük, ha megvan a kívánt sült réteg rajta, akkor érdemes megfordítani egymás után az összeset. Így sérül legkevésbé.
Hogyan tálaljuk, mihez használjuk fel?
Készíthetünk belőle gyümölcssalátát vagy felhasználhatjuk más zöldség vagy gabona alapú salátához is. A kész gyümölcsökre szórhatunk friss zöldfűszereket, ehhez a bazsalikomot, a mentát és a citromfüvet nagyon ajánlom. Kerülhet a gyümölcs mellé egy adag fagylalt is. Tehetünk melléjük pörkölt diót, mogyorót. Vagy összedobhatunk belőlük gyümölcsszószt, esetleg koktél is.
Ezt már olvastad?