Fasírt nem csak húsból lehet! Érdemes kipróbálni a zöldséges verziókat is
2020. August 19.A fasírt sokkal több, mint húsból készült főétel. Állhat csak zöldségből, de a hús-zöldség kombinációk is nagyon finomak, kísérletezzünk kedvünkre!
Milyen zöldségek használhatók fasírt készítésére?
Gyakorlatilag bármilyen zöldség alkalmas, a zöldség ízére és állagára figyeljünk oda. Hússal keverve vagy erősebb fűszerezéssel jó választásnak bizonyulhatnak a tökfélék vagy a burgonya. Mivel ezeknek jellegtelenebb az ízük, kell hozzájuk valami plusz, ez lehet a hús, másik zöldség vagy fűszer. Nyáron rengeteg cukkini, patisszon és főzőtök van, a burgonya is mindig elérhető. Ezek nagyon jól fellazítják a húspogácsákat, az így készült fasírtok állaga is eltér a kenyérrel lazított verzióktól.
A cékla és sárgarépa már kicsit karakteresebb ízzel bír. Ugyanígy a zellerfélék is: zeller, pasztinák, édeskömény. Keverhetők burgonyával, kölessel, bulgurral vagy csicseriborsóval.
Új lehetőséget nyitnak a káposztafélék. Egészen más ízvilág. Az édeskáposzta, a vörös káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó, a karalábé és a kínai kel mind különleges fasírtként. Hasonlóan az előzőekhez, érdemes kicsit semlegesebb ízvilággal kiegészíteni. Itt van még a retek, a karfiol és a brokkoli is, mint káposztaféle. Elsőre nem feltétlenül a fasírt jut róluk eszünkbe, pedig amikor kicsit megkaramellizálódnak sütés közben, fantasztikus ízzel bírnak.
Megint egy új világot jelent a sóska, a spenót és a mángold. Zöld leveleik nemcsak ízükkel, hanem színükkel is megbolondítják a fasírtunkat.
Jönnek a hüvelyesek. Bizony-bizony, a lencsékből (barna és vörös egyaránt) és babból is készíthető fasírozott. Hüvelyeseknél oda kell figyelni az előzetes áztatásra.
Ha már az elején említettem a tököt és a burgonyát, jöjjön két narancssárga szépség, az édesburgonya és a sütőtök. Akár keverve egymással vagy más zöldséggel.
Végül, de nem utolsó sorban a zöldborsót és a kukoricát sem hagynám ki, mint alapanyagokat, de természetesen más zöldségekkel is tehetünk próbát.
Mitől áll össze a fasírt?
Először is itt a tojás. Ezer éves, jól bevált praktika. Ha épp nincs otthon tojás, vagy ételallergia, egyéb ok miatt kizárt a használata, akkor jó választás lehet a csicseriborsóliszt, az őrölt lenmag, a chiamag, a megőrölt zabpehely vagy az étkezési keményítő. Ezekhez kell folyadék is, ami lehet a zöldség által, só hatására kiengedett nedvesség, vagy ha nem annyira lédús a zöldség, akkor adhatunk hozzá vizet.
Mivel érdemes fűszerezni?
Bármilyen fűszert elbírnak a zöldségek. Hagyma, fokhagyma, só, bors, pirospaprika a megszokott fűszerek. De emellett vagy helyett a zöldfűszerek, őrölt fűszerek (mint a szerecsendió, kömény, római kömény, koriander), chili, gyömbér és a mustár is komoly szerepet kaphat.
Milyen módon lehet kisütni?
Lehet belőle golyót formálni, vagy a megszokott fasírt formát, azaz lapított golyót. Kebab alakúra is formázhatjuk. Süthetjük bő olajban, serpenyőben kevés zsiradékkal vagy sütőben. Bő olajban sütésnél mindenféleképpen figyeljünk arra, hogy a fasírt ne legyen túl lédús, azaz legyen valami, ami felveszi a felszabaduló nedvességet, hogy ne csapjon ki a forró olaj sütés közben.
Készíthető egyben, mint a stefánia vagdalt. Használhatunk őzgerincformát, muffinformát vagy akár tortaformát is, ha épp ahhoz van kedvünk. A sütési időre figyeljünk a nagyobb formáknál, egy muffinformában gyorsabban megsül a fasírt, mint egy nagy tortaformában.
Kísérletezzünk bátran az idényzöldségekkel, odafigyelve a fűszerekre és az állagra!