Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ezt az étkezési tippet teljesen felesleges megfogadnunk

A mindent csak mértékkel elv megbukni látszik.
2017. November 10.

Vannak ételek, melyekből sokat kell ennünk, és olyanok is, melyekből legfeljebb 1-2 falatot. Ezt a Harvard Medical School egy professzora jelentette ki nemrég. Dr. David Ludwig táplálkozási és elhízási szakértő Always Hungry? című új könyvében egy olyan étrendet ír le, mely azon alapul, mit fogyasztunk, és nem azon, hogy mennyit.

Ludwig szerint a mindent csak mértékkel mantra teljesen haszontalan. „Nem szabad mértékkel fogyasztani a cukrot – egyáltalán nem szabad azt enni.” Megállapításait egy korábbi, a New England Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmányra alapozza.

Az ott megjelent kutatásban több mint 7000, szívbetegség kockázatával élő embernek írtak elő mediterrán diétát olíva olajjal, vagy mediterrán diétát olajos magvakkal, vagy (a kontroll csoportnak) alacsony zsírtartalmú étrendet. A vizsgálatokat idő előtt le kellett állítani, mert a mediterrán diétán élők csoportjánál olyan alacsonyra csökkent a szívbetegség kockázata, hogy etikátlan lett volna a kontroll csoport diétáját folytatni.

A kutatás rámutat arra, hogy az egészséges magvak fogyasztása nem elegendő az egészséges étrendhez – a mediterrán diéta is kell. Utóbbi híres arról, hogy egyes alapanyagokat teljesen kizár: vannak, melyekre szüksége van a szervezetünknek, és olyanok is, melyeket teljes mértékben el kell felejtenünk.

Több korábbi tanulmány is kimutatta már a mindent csak mértékkel elv hamisságát. Köztudott, hogy a mértékletes zöldség-és gyümölcsfogyasztás egészségtelen. Főleg, ha a többi tápanyag édességekből, snackekből, szénhidrátokból érkezik. Egy kutatásból például kiderült, a magas mennyiségű zöldség- és gyümölcsbevitel csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. Egy tavaly végzett kutatás pedig több mint 5000 amerikai felnőtt vizsgálata után kimutatta, az étrend minősége számít – függetlenül annak változatosságától.

Mindezek következtében azt mondhatjuk, amit Dr. Ludwig is, hogy bizonyos típusú élelmiszerekből lényegesen többet kell fogyasztanunk, mint másokból. Az ételeink minősége jobban számít, mint a mennyiség. Így valami (cukor, fehér liszt) még kis mennyiségben sem oké.

forrás: Business Insider

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!