Ezt az étkezési tippet teljesen felesleges megfogadnunk
Vannak ételek, melyekből sokat kell ennünk, és olyanok is, melyekből legfeljebb 1-2 falatot. Ezt a Harvard Medical School egy professzora jelentette ki nemrég. Dr. David Ludwig táplálkozási és elhízási szakértő Always Hungry? című új könyvében egy olyan étrendet ír le, mely azon alapul, mit fogyasztunk, és nem azon, hogy mennyit.
Ludwig szerint a mindent csak mértékkel mantra teljesen haszontalan. „Nem szabad mértékkel fogyasztani a cukrot – egyáltalán nem szabad azt enni.” Megállapításait egy korábbi, a New England Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmányra alapozza.
Az ott megjelent kutatásban több mint 7000, szívbetegség kockázatával élő embernek írtak elő mediterrán diétát olíva olajjal, vagy mediterrán diétát olajos magvakkal, vagy (a kontroll csoportnak) alacsony zsírtartalmú étrendet. A vizsgálatokat idő előtt le kellett állítani, mert a mediterrán diétán élők csoportjánál olyan alacsonyra csökkent a szívbetegség kockázata, hogy etikátlan lett volna a kontroll csoport diétáját folytatni.
A kutatás rámutat arra, hogy az egészséges magvak fogyasztása nem elegendő az egészséges étrendhez – a mediterrán diéta is kell. Utóbbi híres arról, hogy egyes alapanyagokat teljesen kizár: vannak, melyekre szüksége van a szervezetünknek, és olyanok is, melyeket teljes mértékben el kell felejtenünk.
Több korábbi tanulmány is kimutatta már a mindent csak mértékkel elv hamisságát. Köztudott, hogy a mértékletes zöldség-és gyümölcsfogyasztás egészségtelen. Főleg, ha a többi tápanyag édességekből, snackekből, szénhidrátokból érkezik. Egy kutatásból például kiderült, a magas mennyiségű zöldség- és gyümölcsbevitel csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. Egy tavaly végzett kutatás pedig több mint 5000 amerikai felnőtt vizsgálata után kimutatta, az étrend minősége számít – függetlenül annak változatosságától.
Mindezek következtében azt mondhatjuk, amit Dr. Ludwig is, hogy bizonyos típusú élelmiszerekből lényegesen többet kell fogyasztanunk, mint másokból. Az ételeink minősége jobban számít, mint a mennyiség. Így valami (cukor, fehér liszt) még kis mennyiségben sem oké.
forrás: Business Insider