Ezt a 6 hibát követjük el leggyakrabban grillezéskor
2022. July 6.A nyár sokaknak egyet jelent az esti grillpartikkal. Aki kertvárosi környezetben lakik, és szombat napnyugtakor tesz egy kellemes sétát, rengeteg ház teraszáról érezheti a grillezett ételek jellegzetes illatát. Nem csoda a népszerűségük, hiszen a grillen sütött fogásoknak szerintünk sincs párja! Viszont mindig van egy első alkalom, ezért ha valaki csak most vág bele a kerti sütögetés műfajába, érdemes figyelnie arra, hogy elkerülje az alábbi hibákat.
Spórolunk a tüzelőanyagon
Higgyük el, nem lesz számottevő a különbség! Mármint árban, hiszen nincs is idegesítőbb az idő előtt kifogyott faszénnél. Vagy annál, ha csak szárad és szárad az alapanyag, de nem tud rendesen átsülni.
Nem hagyjuk rendesen felmelegedni a grillt
A konyhai sütőkhöz hasonlóan a grillnek is időt kell hagynunk, hogy rendesen bemelegedjen. Ha túl hideg grillre tesszük az ételt, nem lesz olyan finom a végeredmény. A bemelegítés azért is hasznos, mert segítségével leégetjük a grillünkről a szennyeződéseket és az ételmaradékokat, így nem fognak az ételünkbe, ételünkre kerülni.
Tipp: Erre használhatod grillezéskor a tojástartót
Nem áztatjuk be a fa nyársakat
Grillezés előtt legalább pár órára be kell áztatni a fából készült nyársakat. Ha ugyanis szárazon húzzuk fel rájuk a finomságokat, a fa magába szívja a zsiradékot, nedvességet, és a megsült ételek nem fognak lejönni a nyársakról.
Nem pihentetjük sütés előtt a húsokat
Ha közvetlenül a hűtőből kerül a grillre a hideg hús, akkor jó eséllyel a külseje fog csak átsülni, a belseje pedig nyers marad. A hús fajtájától függ, hogy mennyi ideig érdemes pihentetni, ez lehet pár perc, de akár két óra is. Gordon Ramsay szerint például legalább 20 percig szobahőmérsékleten kell tartani a húsokat grillezés előtt.
Nem használunk grilltálcát
Pedig keskeny nyársak, kisebb darab húsok, zöldségek esetén szinte kötelező, hacsak nem szeretnénk, hogy a sok finomság átessen a rácson, egyenesen bele a tűzbe, parázsba.
Ugyanúgy szeretnénk megsütni a zöldségeket, mint a húsokat
A szeletelt húsok nagyjából hasonlóan sülnek át, a zöldségek esetén viszont az eltérő szeletvastagságok és folyadéktartalom miatt nagyon eltérő sütési időkkel számolhatunk. A paradicsom magas hőmérsékleten gyorsan megsül, de a gombának alacsonyabb hőmérséklet és több idő kell. Tehát ha egyszerre sütünk húst és különböző zöldségféléket, tényleg érdemes alaposan odafigyelnünk arra, hogy mi hogyan áll éppen.
Kapcsolódik:
Forrás: mashed