Ezért szeretjük annyira az indiai konyhát
2019. July 26.Színesek, karakteresek, fűszeresek, csupa íz valamennyi étel, nem csoda, hogy nálunk is egyre népszerűbbek az indiai fogások. És olyan jó ránézni egy bőségesen megterített asztalra… Ha még nem próbáltátok, íme pár érv, hogy miért érdemes legalább egyszer megkóstolni pár autentikus ételt.
Az egyszerű alapanyagokat csodás fűszerekkel dobják fel
Tévhit, hogy valamennyi indiai étel rettenetesen csípős, ám tény, hogy általában sok csípős fogás szerepel az éttermek étlapján. Ezért a csípősségért a hozzáadott csili felel, amelyből számos különböző fajtájút és erősségűt használnak fel. Ám attól, hogy nem bírjuk a csípőset, még nyugodtan kóstolhatunk valódi indiai ételeket, a jellegzetes ízvilágot ugyanis a felhasznált kardamom, fahéj, koriander, római kömény, gyömbér és kurkuma adja, ezek közül pedig egyik sem számít csípősnek.
Curry – az egyik legismertebb ételtípus
Bár sokan konkrét ételnek hiszik, a curry valójában egy ételtípus, leegyszerűsítve talán gazdag, szószos egytálételnek mondanánk, amely lehet húsos ( például marha, szárnyas) vagy vegetáriánus is. A finom szószt pedig fűszerek keveréke teszi ellenállhatatlanná, többek között koriander, kurkuma, római kömény és csilipaprika. A curry fűszerkrém egyébként a thai konyha alapanyaga, a „currypor”, azaz a garam masala keverék pedig brit találmány a gyarmati időkből. Amikor India még brit gyarmat volt, az emberek ebben a formában próbálták hazavinni az indiai konyha ízeit az anyaországba.
Rizs és rizs között is van különbség
40 ezer nemesített rizsfajta létezik, ezek közül az indiai éttermekben a basmati rizs a leggyakoribb. De nem ez az egyetlen. Elterjedt még a thai jázminrizs, a klasszikus rövid szemű rizs, valamint barna, vörös és fekete fajtákkal is találkozhatunk.
Isteni kenyerek a mártogatósokhoz
Indiában számos különböző kenyérfélét készítenek, amelyekhez többféle lisztet, lisztkeveréket használnak fel. Van, amit sütőben sütnek, más fajtákat gőzölnek, illetve olajban sült verziók is léteznek. Az egyik legismertebb a naan kenyér.
Egészségesek
Az indiai alapételek – mint például a fűszeres dhal (lencse) és a roti (teljes kiőrlésű kenyérféle) – nem csak finomak, hanem egészségesek is, hiszen tele vannak tápanyagokkal. A lencse nagyszerű forrása a fehérjének és rostanyagoknak, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A roti pedig alacsony kalóriatartalmú, és szintén tele van rostokkal, vitaminokkal, valamint ásványi anyagokkal. A legtöbb indiai étterem étlapján rengeteg egészséges vegetáriánus fogást is felfedezhetünk, tehát habár vannak olajos előételek, cukros desszertek és magas kalóriatartalmú ételek is, összességében az indiai konyha fogásait egyáltalán nem tekinthetjük egészségtelennek.
Forrás: mashed