Ezért ropogtass szuperegészséges tökmagot!
2022. May 31.A tökmag tapasztalataim szerint jelenleg a ritkábban fogyasztott olajos magvak közé tartozik, pedig több szempontból is érdemes alkalmanként ezt választani például a mogyoróval, mandulával, kesudióval szemben.
Makrotápanyag-tartalmát tekintve az egyik legmagasabb fehérje- és legalacsonyabb szénhidrát- és zsírtartalommal bíró olajos mag, így diétás időszakban sem kell mellőzni. Mikrotápanyagok közül pedig C-, E- és K-vitaminban, magnéziumban, cinkben, vasban és rézben kiemelkedően gazdag. Hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez és a szív egészségének megőrzéséhez, férfiaknak pedig a prosztatára gyakorolt jótékony hatásai miatt ajánlott különösen.
Az egyik kedvenc egészséges ropogtatnivalóm a száraz serpenyőben megpirított ropogós tökmag. A mennyiséggel persze érdemes vigyázni, de egy kisebb maréknyit bátran elfogyaszthatunk akár minden nap, nem csak magában, de például salátákra vagy zabkására szórva ropogós feltétként, vagy belesüthetjük kenyérfélékbe és sós aprósüteményekbe is. Kapható már a tökmagból sajtolt olaj is, ami igazán különleges ízt ad bármilyen salátának vagy zöldséges ételnek, illetve magvaj verzió is, ami a mogyoróvajhoz hasonló felhasználási lehetőségeket tartogat számunkra.
Ez is érdekelhet: Tökmag, a “zöld arany”
Tökmaggal szórt édesburgonya-saláta
Hozzávalók (1 adaghoz):
2 marék madársaláta
2 ek tökmagolaj
150 g édesburgonya
olívaolaj spray
himalája só
½ kk őrölt csemege pirospaprika
1 db tojás
½ db avokádó
őrölt fekete bors
30 g áfonya
30 g tökmag
¼ db lime
A madársalátát alaposan összekeverjük a tökmagolajjal.
Az édesburgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, befújjuk olívaolajjal, majd megszórjuk sóval és pirospaprikával. 200 fokra melegített meleglevegős fritőzben vagy sütőben 10-12 perc alatt puhára sütjük.
A tojást sós vízben, forrástól számítva 6 percig főzzük, majd hideg vízben kihűtjük és megpucoljuk.
Az avokádót kikanalazzuk héjából, szeleteljük, és megszórjuk ízlés szerint sóval és borssal.
A tökmagot száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg felpuffadnak a magot.
Végül összeállítjuk a salátát a tökmagolajos madársalátából, a sült édesburgonyából, a kettévágott főtt tojásból, a fél avokádóból, az áfonyából és a tökmagból. Az egészet meglocsoljuk a lime levével.
Kapcsolódik: